Uusi paljastus: NSA jakoi Israelille urkintatietoja myös yhdysvaltalaisista

Julkaistu:

Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto on antanut Israelille tiedustelutietoja myös Yhdysvaltojen kansalaisista, paljastaa The Guardian -sanomalehti. Lehden tiedot perustuvat Edward Snowdenin vuotamaan sopimukseen.
Yhdysvaltojen tiedusteluvirasto NSA on jakanut tiedustelutietoja Israelin kanssa rutiininomaisesti, kertoo brittilehti The Guardian.

Jaettu tieto on ollut niin sanottua raakadataa, eli NSA ei ole käsitellyt tai muokannut kerättyjä aineistoja. Aineisto on sisältänyt myös yhdysvaltalaisten sähköposteja ja puheluja.

Yhdysvaltojen hallitus on aiemmin vakuuttanut, ettei NSA:n tarkoituksena ole vakoilla oman maan kansalaisia, ja NSA:n vahingossa yhdysvaltalaisista keräämien tietojen yksityisyyttä suojellaan.

The Guardianin paljastus perustuu tietovuotaja Edward Snowdenin lehdelle antamaan sopimukseen NSA:n ja Israelin välillä.

Sen perusteella NSA menettely on käytännössä selvästi poikennut virallisista puheista. Vuonna 2009 laaditussa tiedonjakoa koskevassa sopimuksessa israelilaiset suostuvat siihen, etteivät ne tarkoituksella tutki yhdysvaltalaisten tietoja. Mitään laillisia rajoituksia raaka-aineiston ei kuitenkaan sopimuksessa aseteta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt