Ostiko Microsoft itsensä pulaan? "Nokia-kauppa ei lisää Windowsin houkuttelevuutta"

Microsoftin päätös ostaa Nokian matkapuhelimet vaikuttaa merkittävästi myös muihin matkapuhelinvalmistajiin. Analyytikon mukaan Windows-käyttöjärjestelmän houkuttelevuus laskee kaupan vuoksi.

Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer.

4.9.2013 16:42

Eilen julkistettu kauppa saattaa viedä amerikkalaisyhtiön ojasta allikkoon. Etlan analyytikon Jyrki Ali-Yrkön mukaan Nokia-kauppa on omiaan vähentämään Microsoftin Windows Phone -käyttöjärjestelmän houkuttelevuutta muiden matkapuhelinvalmistajien silmissä.

– Microsoftin käyttöjärjestelmä tulee mielestäni olemaan vähemmän houkutteleva. En näe kaupan lisäävän Windowsin haluttavuutta muiden valmistajien silmissä, Ali-Yrkkö sanoo.

Microsoft ei ole aiemmin valmistanut matkapuhelimia itse, vaan ainoastaan lisensoinut Windows Phonea laitevalmistajille. Nyt Microsoft tulee itse peluriksi laitemarkkinoille, mikä saattaa karkottaa muut valmistajat Windows Phonesta.

– Voi kysyä, haluaisivatko kiinalaiset [laitevalmistajat] Windowsia omiin puhelimiinsa? Vastaus on sama kuin edellä, eli yrityskauppa ei mielestäni lisää Windowsin haluttavuutta, Ali-Yrkkö sanoo.

Aiemmin Windows Phonea on Nokian lisäksi lisensoineet muun muassa kiinalaiset HTC ja Huawei sekä korealainen Samsung.

Samsungin ja HTC:n pyrkimykset valmistaa Windows-puhelimia ovat esimerkiksi Quartz-verkkolehden mukaan toistaiseksi vaikuttaneet lähinnä puolivillaisilta yritelmiltä kyseisten merkkien pääasiallisesti valmistamien Android-puhelinten rinnalla.

On epäselvää, kuinka innokkaasti muut valmistajat haluavat lähteä kilpailemaan suoraan Microsoftin kanssa. Jos esimerkiksi Apple lisensoisi oman iOS-mobiilikäyttöjärjestelmänsä, olisiko yksikään valmistaja valmis ottamaan mittaa iPhonesta?

Muita valmistajia ajaa pois Windows Phonen parista etenkin se, että nyt Microsoftille siirtyvä Nokian Lumia-mallisto hallitsee Windows Phone -markkinoita lähes totaalisesti. Jo yli 80 prosenttia myydyistä Windows Phoneista on Lumioita.

Etlan Ali-Yrkön mukaan Nokian ja Microsoftin kauppa onkin merkki siitä, että Windows Phone on alkanut nostaa Nokian puhelimia.

– Sanoisin, että aika tulee näyttämään, miten viisas kauppa eri osapuolille oli. Nokian kannalta pidän kauppaa tunnustuksena siitä, että Windows-strategia pystyi nostamaan merkin puhelimet suosta, hän sanoo.

– Symbian oli Microsoft-strategian aikaan jo menossa alas. Jo vuosina 2005–2006 Symbianille päätettiin tehdä jotain, mutta mitään ei kuitenkaan tapahtunut. Aika oli ajamassa Symbianin ohi.

Monen kommentoijan mukaan Microsoftin Nokian matkapuhelimista maksanut hinta oli liian pieni. Ali-Yrkkö on samoilla linjoilla.

– Microsoft ei maksanut ainakaan ylihintaa, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?