Digitoday

Testissä Nokia Musiikki+ – erilainen musiikkipalvelu puhelimeen

Julkaistu:

Nokian maksullinen Musiikki+ -palvelu saapui heinäkuun alussa käytettäväksi kaikkien suomalaisoperaattorien liittymissä Lumia-puhelimissa. Testasimme palvelun.
Jokainen tuntee Spotifyn, valistuneemmat myös Deezerin ja Xbox Musiikin. Myös Nokialla on oma musiikkipalvelunsa, Nokia Musiikki sekä sen maksullinen isoveli Musiikki+.

Nokia Musiikki luotiin alun perin Lumia-puhelimien sisäänheittovaltiksi. Kyseessä on kilpailijoidensa tavoin musiikin suoratoistopalvelu, joka ei kuitenkaan perustu vapaan valinnan vaan kanavien logiikkaan.

Lumia-puhelimissa omana sovelluksenaan toimiva ilmainen ja maksullinen versio tarjoavat paljon valmiita kanavia. Lajityypeittäin jaetussa kanavissa on paljon alakategorioita, joten barokkimusiikille, fuusiojatsille, motownille, Ruotsi-indielle, deephouselle, Suomi-hiphopille ja tukkaheville on omat kanavansa.

Osa kanavista on käsin koottuja ja ajassa kiinni. Näitä kokoavat muun muassa dj:t ja musabisneksen nimekkäät, kuten Robin, Nick Cave ja Lauri Tähkä. Kesäfestareille, kuten Pori Jazzille, Tuskalle ja Kuudennelle aistille löytyvät omat kanavansa.Yhden yhtyeen perusteella luotu kavana soi, ihan hyvä arvaus musiikin samankaltaisuudesta. Oikeassa yläkulmassa oleva pieni lainausmerkki tuo maksullisessa Musiikki+:ssa kappaleen sanoitukset näkyville.

Ilmaispalvelu seuraa nettiradion sääntöjä. Jos radiokanavalla oleva kappale ei miellytä, sen yli voi hypätä. Skippauksia voi kuitenkin tehdä muutaman päivässä, sen jälkeen joko kuunnellaan myös ne ei-ihan-niin-hyvät biisit tai vaihtoehtoisesti ei kuunnella enää mitään.

Paitsi jos luot artistille oman kanavan ja toivot, että haluttu biisi tulee sieltä. Se ei todennäköisesti tule, sillä artistikanavat soittavat enimmäkseen valitun artistin kaltaista musiikkia. Ainoat varmat vaihtoehdot vaihtoehto ovat ostaa kappale palvelun musiikkikaupasta tai kuunnella se Youtubesta.

...tai sitten maksat


Nokia Musiikin voi päivittää Musiikki+:aan 3,99 euron kuukausimaksulla. Musiikki+ oli alkuvuoden Elisan liittymäasiakkaiden yksinoikeus, mutta heinäkuun alusta se on toiminut kaikkien matkapuhelinoperaattorien verkossa.

Maksullinen versiokaan ei silti tuo yksittäisiä kappaleita kuunneltavaksi. Myös Musiikki+ on kiinni kanavamallissa.

Tärkein asia maksullisessa palvelussa on se, että se tuo madollisuuden rajattomaan kappaleiden yli hyppäämiseen. Tästä on jo todellista iloa.

Äänenlaatukin paranee hieman, kun puhelin on wlan-verkossa. Tällä tosin on suhteellisen vähän käytännön merkitystä, sillä yleensä puhelinta käytetään jukeboksina matkustettaessa tai piknikillä. Lisäksi puhelimen kanssa yleensä käytettävät vaatimattomat nappikuulokkeet kutistavat laatueron pieneksi. Hyvillä kuulokkeilla eron toki huomaa.

Muut maksullisen Musiikki+:n täkyt ovat mahdollisuus ladata kanavien tiedostot puhelimeen, palvelun käyttäminen nettiselaimella sekä kappaleiden sanoitusten esille saaminen.

Musiikki+ web-selaimessa.

Nettiversio on hieman kömpelö, mutta se ajaa asiansa. Ja jos haluaa, sitä voi käyttää myös millä tahansa laitteella, jossa on moderni webbiselain. Niinpä Nokia Musiikki+:n saa halutessaan soimaan vaikka iPhonelle. Myös Windows 8:lle ja RT:lle on olemassa sovellukset palvelusta.

Kappaleiden sanojen näkemisestä on yllättävän paljon iloa musiikin ystävälle. Toiminto tosin on piilotettu soittonäkymän oikeaan ylänurkkaan niin näkymättömiin, että sitä on vaikea huomata.

Kilpailee etupäässä itseään vastaan


No, onko siitä iloa? Onhan siitä. Parhaiten Nokia Musiikki toimii fiilistelypalveluna ja kumppanina uuden musiikin löytämiseen.

Spotifyn suora kilpailija Nokia Musiikki+ ei ole, sillä palvelut eivät kisaa samassa sarjassa. Musiikin puhelimeen tuovat Spotifyn, Xbox Musiikin tai Deezerin versiot maksavat noin kympin kuukaudessa, mutta ovat toiminnallisuudeltaan monipuolisempia.

Kanavaa ladataan offline-tilaan kuunneltavaksi Musiikki+:ssa.

Nokia Musiikki+:n suurin kilpailija onkin Nokia Musiikin ilmaisversio, joka on hinta-laatusuhteeltaan lyömätön (eikös ilmainen ole aina?). Musiikki+:n kuukausimaksulla saatavat lisäominaisuudet eivät ole niin merkittäviä, että ne toisivat Musiikin jo sellaisenaan laadukkaaseen ilmaisversioon riittävän paljon uutta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt