Nokia kehitti ikuisesti latauksessa pysyvää puhelinta

Julkaistu:

Nokia kehitti vuonna 2009 tekniikkaa, jolla laitteet voisivat kerätä energiaa radioaalloista. Lopullisena tavoitteena on puhelin, jota ei tarvitse ladata lainkaan.
Nokia kehitti lataustekniikkaa, joka pystyy muuttamaan satunnaiset radioaallot, kuten tv-, radio- ja matkapuhelinverkon signaalit sähkövirraksi, kertoo brittiläinen sanomalehti The Guardian vuonna 2009.

Nokian tutkijan Markku Rouvalan mukaan tekniikan piti olla puhelimissa 3–4 vuoden kuluessa, eli aivan näinä aikoina. Vuonna 2009 tosin ei vielä tiedetty, että vuonna 2011 Nokia hankkisi älypuhelimien käyttöjärjestelmänsä Microsoftilta.

Vuonna 2009 tutkijat olivat pystyneet kehittämään radioaalloista tehoa vain viiden milliwatin verran. Lähiaikojen tavoitteissa oli päästä 20 milliwattiin, joka riittäisi puhelimen pysymiseen ikuisesti standby-tilassa. 50 milliwatin virta riittäisi jo puhelimen lataamiseen.

Vaikeutena on, että radioaaltoja keräävien piirien on kulutettava vähemmän virtaa kuin mitä se pystyy tuottamaan, kertoi Rouvala.

Tekniikkaa käytetään jo nyt muun muassa matkakorteissa ja rfid-merkeissä, jotka saavat lukulaitteista langattomasti tarvittavan määrän virtaa.

Nokian tutkimassa tekniikassa oli uutta se, että antenni keräsi radioaaltoja hajanaisista lähteistä ja hyvin laajalta taajuusalueelta, 500 megahertsistä 10 gigahertsiin.

(Muokkaus 25.3.2013 klo 16.50: Jutun lähteenä oleva The Guardian -lehden juttu on vuodelta 2009, eikä siis kerro tämänhetkisestä tilanteesta. Tämän takia juttua on korjattu. Jatkamme juttua ottamalla selvää, mitä tekniikalle tänään kuuluu.)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt