IS kokeili: Tältä uusi iPhone 5 tuntuu!

Julkaistu:

IS kokeili tuoreeltaan, kuinka Applen uusi suosikkimalli eroaa edeltäjistään.
IS:n toimittajat Kati Pukki ja Kyösti Hagert onnistuivat ostamaan puhelimensa ensimmäisten suomalaisten joukossa heti torstaiyönä.

Kyöstin mukaan ensivaikutelma Applen uudesta puhelinmallista on varsin vakuuttava. Viimeksi Nokian edullista peruspuhelinta käyttänyt Kyösti on aiemmin omistanut iPhonen varhaisemman 3GS-mallin.

- On tämä siihen verrattuna paljon jouhevampi ja sulavampi käyttää.

Myös uusi muotoilu miellyttää. Vitosmalli on aiempaa selvästi litteämpi ja keveämpi. Takakannen lasi on korvattu alumiinilla, jonka toivotaan olevan myös kestävämpi.

- Minusta tämä on onnistuneempi kuin edellinen malli, vaikka tykkään enemmän Applen alkuperäisestä, muovisesta muotoilusta.

Kati luopui uutuuden myötä vanhasta, kolmannen sukupolven iPhonestaan.

- Tämä on mukavan kapea ja kevyt, ja isompaan näyttöön mahtuu enemmän kuvakkeita, hän kehuu.

Kuumenemisongelmia?


Julkisuudessa on puhuttu uuteen alumiinikuoreen liittyvistä laatuongelmista.

Puhelimen takakannessa ja kehikossa on havaittu kolhuja jopa suoraan paketista otetuissa puhelimissa. Katin ja Kyöstin puhelimissa kolhuja ei kuitenkaan näkynyt.

Kyösti kertoo ihmetelleensä puhelimen kuumenemista käytössä. Uusi iPhone on edeltäjiään selvästi tehokkaampi, mikä saattaa näkyä aiempaa voimakkaampana kuumenemisena.

- Varsinkin ladattaessa laite kuumenee tosi kovasti. Olen ollut siitä vähän huolissani, Kyösti kertoo.

Myös Kati kertoo huomanneensa kuumenemista.

- Vähän se kuumeni aiemmin, kun latasin ohjelmia. En ole vielä käyttänyt puhelinta ladattaessa, hän sanoo.

Tietoturva askarruttaa


Uuden iOS 6 -käyttöjärjestelmän myötä iPhone yhdistää käyttäjän Facebook-profiilin tiiviisti puhelimen omiin toimintoihin.

Samalla myös Facebook-ystävien yhteystiedot ilmestyvät puhelinluetteloon automaattisesti.

- Ärsyttää, kun puhelinmuistiossa on nyt kaikkien Facebook-kavereiden sähköpostiosoitteet. Läheskään kaikille minulla ei ole ollut edes puhelinnumeroa, Kati sanoo.

Kyöstin mielestä ominaisuus on suorastaan pelottava.

- Hämmentävää, kun kaikkien ystävien tiedot ovat yhtäkkiä pyytämättä puhelimessani. Toisaalta se on kätevää, mutta samalla aika huolestuttavaa, Kyösti miettii.

Hintansa arvoinen?


Uutta iPhonea on moitittu varsin vähäisistä uudistuksista edeltäjäänsä nähden. Esimerkiksi laitteen kamera on lähes sama kuin edellisessä 4S-mallissa.

Katin mielestä kameralla saa kuitenkin hyviä peruskuvia. Hänen ottamistaan testikuvista voi päätellä, että iPhonen kamera toimii varsin hyvin myös hämärässä.

- Panoraama-ominaisuudella kuvat ovat huonolaatuisia ja rakeisia. Koko toiminto tuntuu aika hankalalta käyttää, hän moittii.

Eron tavallisen ja panoraama-ominaisuudella otetun kuvan välillä voi havaita myös testikuvista.

Molempien mielestä puhelimen hinta (698 euroa) on varsin korkea.

- Onhan se kallis, mutta iPhoneen tottunut haluaa sellaisen hinnasta huolimatta, Kati pohtii.

- Samalla hinnalla olisi voinut tehdä vaikka jonkun kivan reissun. Mutta tietyllä tapaa se on hintansa väärti, Kyösti sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt