IS paljastaa: Näin suomalaisten rahat tuhlattiin "kehityshankkeisiin" - takseja, 5 tähden hotelleja...

Julkaistu: , Päivitetty:

Sähköisten potilastietopalveluiden uudistamisessa on palanut rutkasti verorahaa: kaukomatkoja, juhlimista, konsultointia tyhjästä...
Itä-Suomen yliopiston informaatio-oikeuden ja tietoteknologiaoikeuden professori Tomi Voutilainen laskee hukkaan heitetyksi summaksi puoli miljardia euroa.

IS selvitti, mihin kaikkeen rahaa on takavuosina hassattu.

Valtiontalouden tarkastusviraston raporteista selviää, että Sosiaali- ja terveysministeriön valvomissa kehityshankkeissa rahaa on tuhlattu varsin villisti. Oman osaamisen puuttuessa projektien johtoon on palkattu konsultteja, jotka ovat lennelleet ympäri maailmaa verkostoitumassa.

Myös hankkeiden työntekijät ovat viihtyneet ulkomaisissa seminaareissa.

Kotimaassa on liikuttu taksilla ja yövytty välillä viiden tähden hotellissa.

Kaiken lisäksi hankinnat ja palvelut on usein ostettu ilman kilpailutusta, mikä on nostanut hintoja rikkonut räikeästi hankintalakia. Itse tulokset ovat yleensä jääneet olemattomiksi, paitsi miljoonavoitot käärineille konsulttiyrityksille.

Suurimpia epäonnistumisia on Voutilaisen mukaan verorahoilla kehitetty Ura-nus-järjestelmä, josta HUS on päättänyt luopua kohutun Apotti-hankkeen myötä.

Noin 450 miljoonan euron hankkeessa aiotaan rakentaa Uudellemaalle uusi potilastietojärjestelmä. Myöhemmin uudistus on tarkoitus tehdä koko maassa.

Sen hinnaksi Sitra arvioi jopa 1,8 miljardia euroa.

Lue lisää aiheesta maanantain Ilta-Sanomista!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt