Digitoday

Kansa raivona uudesta maksusta: "Työstä pitää saada korvaus"

Julkaistu:

Suurinta osaa suomalaisista koskeva suunnitteilla oleva uusi maksu kuohuttaa tunteita.
Ylen Ykkösaamu oli saanut ison nipun kysymyksiä koskien esitystä ns. kasettimaksun seuraajasta. Ohjelman vetäjän Jari Korkin mukaan kysymyksistä näkee, että osa ihmisistä on melko raivoissaan.

Urheilu- ja kulttuuriministeri Arhinmäen tehtäväänsä nimittämä Markus Leikola ehdottaa, että kasettimaksun piiriin kuuluisivat ensi vuoden alusta alkaen uusina tuotteina ja palveluina muun muassa tietokoneet, tabletit, tulostimet, maksulliset pilvipalvelut, maksulliset verkkosisältöpalvelut, osa maksu-tv-kanavista, osa äänikirjoista sekä ääni- ja videotallenteet.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on vaikeassa paikassa maksun kanssa: hänen pitäisi puolustaa kulttuuriväkeä, mutta samalla hyvin todennäköisesti moni nuori Arhinmäen äänestäjä on maksua vastaan.

– Kyllä tässä vasemmistolaisen poliitikon pitää aina miettiä sitä, että ihmisellä pitää olla oikeus toimeentuloon ja työstä pitää saada kohtuullinen korvaus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tulkitsenko oikein, että tämä on kannanotto tekijänoikeuksien puolesta? Korkki kysyi.

–Kyllä. Hyvitysmaksuhan nimenomaan hyvittää sitä luvallista kopiointia. - - Se on oikea ajatus, että tiedon pitää olla laajasti saatavilla, esimerkiksi elokuvat ja musiikki eivät kulu käyttämällä, ne ovat ympäristön kannalta hyvää kulutusta. Luovien alojen merkitys tulee kasvamaan, mutta se ei ole mahdollista, jos ihmisillä, joiden tuotoksia tulee, ei ole toimeentuloa, ne eivät pärjää.

– Tämä tässä keskustelussa tuntuu aina häviävän, että kaikki sanovat, että pitää turvata toimeentulo, mutta kukaan ei sano, miten.

Arhinmäen mielestä hyvitysmaksusta on tullut symbolisesti paljon isompi asia, kuin se taloudellisesti on.

Arhinmäki totesi olevansa kulttuuriministerinä tilanteessa, jossa pitäisi tehdä ratkaisu, joka ei tyydytä ketään, mutta joka voisi ehkä sitten lopuksi tyydyttää kaikkia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt