Eurooppalaisten liikenne­käyttäytymistä tutkittiin – näin Suomi pärjäsi

Harva ajaa Suomessa luuri kädessä, mutta nopeusrajoitusten kunnioitus ei ole hyvällä tolalla.

Nopeusrajoitusten noudattamisessa suomalaisilla olisi parantamisen varaa.

Suomalaiset ovat melko huonoja noudattamaan teiden nopeusrajoituksia verrattuna moneen EU-maahan. Asia käy ilmi Baseline- tutkimushankkeesta, jossa kerättiin tieliikenneturvallisuustietoa kahdeksassatoista eri EU-maassa yhtenäisillä menetelmillä.

Suomessa moottoriteillä nopeusrajoitusta noudatti 45 prosenttia henkilöautoista. Se oli neljänneksi huonoin tulos niistä 13 maasta, joista tietoja saatiin. Muilla maanteillä Suomi oli nopeusrajoitusten noudattamisessa sijalla 11. Tässä vertailussa tietoja oli 15 maasta.

Vertailussa seurattiin jonojen ulkopuolella ajavia henkilöautoja. Ylinopeudeksi laskettiin jo yhden kilometrin tuntinopeusrajoituksen ylitys.

– Tässä meillä on parannettavaa. Ruotsissakin nopeusrajoituksia noudatetaan paremmin, sanoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin erityisasiantuntija Riikka Rajamäki tiedotteessa.

Harva ajoi matkapuhelin kädessä

Sen sijaan joihinkin EU-maihin verrattuna rattijuoppojen osuus kuljettajista näyttäisi olevan Suomessa vähäinen. Tiedot rattijuopumuksista kerättiin Traficomin mukaan verkkokyselyn avulla. Vastaajista 3,9 prosenttia myönsi ajaneensa autoa edellisten 30 päivän aikana vähintään kerran niin, että rattijuopumuksen promilleraja on saattanut ylittyä.

Osuus oli pienin niistä neljästä maasta, joissa tiedot kerättiin samanlaisella kyselyllä. Esimerkiksi Ruotsissa osuus oli 5,7 prosenttia vastaajista. Ruotsin rattijuopumuksen promilleraja on tosin Suomea alhaisempi.

Lisäksi vain verrattain harva Suomessa ajaa tutkimuksen perusteella matkapuhelin kädessä. Suomalaisista kuljettajista 1,7 prosenttia piti jotain mobiililaitetta kädessä ajon aikana. Osuus oli 15 vertaillusta maasta pienin. Huonoimmin pärjäsi Kypros, jossa mobiililaite oli kädessä 9,4 prosentilla kuljettajista.

Lue lisää: Teiden kunnosta järkyttyneet järjestöt vetoavat tuleviin kansan­edustajiin – ”Tilanne on oikeasti karmea”

Kuljettajien mobiililaitteiden käyttöä havainnoitiin arkiliikenteessä. Suomessa seuranta tehtiin kameroilla.

Kaksivuotinen Baseline-hanke päättyi viime vuoden lopussa. Tutkimushankkeen Suomen osuuden toteutti Teknologian tutkimuskeskus VTT, ja sen rahoittivat EU-komissio, Traficom, Väylävirasto ja VTT.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?