Miten käy hallituksen suunnitelmista yhä löytyvän tiemaksulain? ”Silppuriin”, sanoo kokoomuksen Vestman

Marinin hallitus ei ole saanut hallitusohjelman mukaista tiemaksulakia voimaan. Uunituoreessa suunnitelmaluonnoksessa lain voimaantuloon valmistaudutaan silti yhä.

Ruuhkamaksu-nimellä kulkevat uudet tienkäyttömaksut koskisivat toteutuessaan Suomen suurimpia kaupunkiseutuja. Maksuja on vastustettu kiivaasti varsinkin kehyskunnissa. Kuva Tampereelta.

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman kertoo kokoomuksen ottaneen työvoiton tiemaksujen vastustamisessa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen ohjelmassa on ollut selkeä linjaus ruuhkamaksulain käyttöönotosta. Kyseistä lakiesitystä ei kuitenkaan ole ehditty antaa eduskunnalle.

– Oli suuri työvoitto Uudenmaan kehyskunnille ja kokoomukselle, että hallituksen ajamat tietullit saatiin tällä eduskuntakaudella torjuttua. Tulevan hallituksen ohjelmaan tulee paaluttaa, ettei tietulleja Suomessa oteta käyttöön, Vestman sanoo.

Lue lisää: Mitä autoilun raippakeinoa vastustetaan eniten? Heitä bensa- ja dieselverojen korottaminen todella hiertää

Tietullien ja ruuhkamaksujen nimeä kantavia tiemaksuja ajavat eduskuntavaaliohjelmissaan ainakin vihreät ja vasemmistoliitto.

Maksujen kiivaisiin vastustajiin kuuluvan Vestmanin mukaan tiemaksuissa on kyse ennen kaikkea autoa käyttävien työmatkalaisten lisämaksusta.

– Kokoomus vastustaa tietulleja. Tietulli heikentäisi työvoiman liikkuvuutta ja työllisyyttä. Suomalaiset ovat muutoinkin tiukoilla ja autoilu sietämättömän kallista. Ei yhtään lisää veroja ja kuluja perheiden maksettavaksi, Vestman linjaa.

Vestman nostaa esiin myös Helsingin Seudun Liikenne HSL:n selvityksen, jonka mukaan esimerkiksi Göteborgissa tietulleista on aiheutunut suurimmalle osalle kaupunkiseudun asukkaista nettohaittoja.

Maksujen suorien vaikutusten jakautuminen on myös regressiivistä suhteessa tuloihin. Se tarkoittaa sitä, että pieni­tuloiset maksavat suhteessa enemmän tiemaksuja kuin suurituloiset.

– Tietullit rankaisevat siis tutkitusti pahimmin pieni- ja keskituloisia työssäkäyviä. Työn kannusteita ja ostovoimaa pitäisi verotusta keventämällä parantaa, ei heikentää tietullin kaltaisella uudella työssäkäyntiverolla.

Lue lisää: Euroopan kallein tiemaksu? Väylävirasto perii radanvarren asukkailta satojen eurojen päiväkohtaiset korvaukset

– Ainoa peruste työssäkäyntimuurille vaikuttaa olevan autovihamielinen ideologia. Ahkerien työssäkäyvien kurmoottaminen on väärin, Vestman lataa.

Tuoreessa, 28. maaliskuuta päivätyssä Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) suunnitelmaluonnoksessa tietullilakien valmisteluun kuitenkin valmistaudutaan yhä.

– Alueelliset suunnitelmat tietulleista kuuluvat silppuriin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?