Keskusta kannattaa yhä avoimesti kilometriveroa – näin puolueissa ajatellaan nyt autoista ja liikenteestä

Verotuksen kokonaisuudistukselle nähtiin liikennealan vaalipaneelissa tarvetta, mutta sen toteutusmallista ei ole yksimielisyyttä.

Vaikka sähköautojen osuus ensirekisteröinneistä on kasvanut viime vuosina, käyttövoimamurros etenee hitaasti. Geopoliittisen tilanteen aiheuttaman energiakriisin seurauksena sähköistymisen tahti on hidastumassa.

19.3. 16:15

Autoalan Tiedotuskeskuksen tällä viikolla järjestämässä liikennealan vaalipaneelissa kävi ilmi, että liikenteen verotuksen uudistamiselle on kannatusta.

Eduskuntapuolueiden yksityiskohtaiset näkemykset liikenteen verotuksen tulevaisuudesta eroavat kuitenkin toisistaan selvästi.

Lue lisää: Testatut töpselihybridit ylittivät jälleen luvatut kulutuslukemat – veropäättäjille selvä suositus

Paneelissa mukana olleet suurimmat puolueet eivät esimerkiksi varauksetta puolla verotason korotuksia, vaikka valtiovarainministeriö ehdotti jo maaliskuun alkupuolella julkaisemassaan verokartoituksessa verokertymän paikkaamista muun muassa ajoneuvoveron ja polttoaineveron korotuksilla.

Perussuomalaisten Ville Tavio esimerkiksi korosti, että valmisteltavan veromallin on oltava teknologianeutraali.

– Jos liikenne ei aiheuta haittoja 4,2 miljardin edestä, liikenteen verotaakan olisi perusteltua antaa laskea, sanoi puolestaan kokoomuksen Kai Mykkänen.

Osassa EU-maita selvitetään parhaillaan mahdollisuutta siirtyä kilometriperusteiseen verotukseen, sillä vaihtoehtoisten polttoaineiden yleistyminen heikentää nykyistä liikenteen veropohjaa ja polttoaineveron ohjausvaikutuksia.

Lue lisää: Autoverotuotot pienenivät vuonna 2022 – tilasto paljastaa myös bensiini- ja sähköautojen keskimääräiset hinnat

Verotuksen uudistaminen korvaamalla osa nykyisistä veroista kilometriverolla jakoi näkemyksiä.

Puolueista Keskusta kannattaa avoimesti kilometriveron valmistelua.

Kilometriveron taso voisi vaihdella ajan ja paikan mukaan. Vahvuutena alueellisiin ruuhkamaksuihin verrattuna on, että verotaso voitaisiin sopeuttaa kohtuulliseksi alentamalla polttoaineveroa ja poistamalla autovero ja ajoneuvovero. Lähtökohtana tulisi olla, että liikenteen verotaakka ei kasva.

Lue lisää: Dieselien suosio laskee yhä, mutta valtion kassaan ne tuovat eniten rahaa – selitys yksinkertainen

– Polttoaineverotuksen korotustakaan ei voida sulkea pois, sillä se on yksi tärkeä elementti liikenteen verotuksessa, paneelissa totesi vasemmistoliiton eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Pia Lohikoski.

Panelistit arvioivat yleisesti, että polttoaineveron tasokorotus ei tule ensi vaalikaudella kyseeseen, mutta indeksikorotuksiin voi olla tarvetta.

Auto- ja liikennealan vaalipaneelissa liikenteen hinnoittelusta, verotuksesta ja päästövähennyskeinoista keskustelemassa myös liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd), eduskuntaryhmän pj. Atte Harjanne (vihr) ja eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?