Suomesta on viety Ukrainaan viimeisen puolen vuoden aikana yhteensä 313 autoa

Ukrainaan päätyneiden suomalaisautojen yhteisarvo on ollut Ukrainassa julkistettujen tilastojen mukaan vajaat miljoona euroa.

Suomesta on viimeisen puolen vuoden aikana viety Ukrainaan yli 300 autoa.

19.3. 12:00

Ukrainan automarkkinatutkimuslaitoksen juuri julkistamien tilastojen mukaan Ukrainaan on tuotu viimeisen puolen vuoden aikana yhteensä reilut 81 000 käytettyä autoa.

Lue lisää: Rajavartioston eversti paljasti sota-ajan auto­toimitukset Ukrainaan – tämä Suomen toimituksista tiedetään

Näistä 313 kappaletta on tuotu Suomesta.

Määrä ei ole suhteessa suuri, sillä esimerkiksi Virosta autoja on viety Ukrainaan samassa ajassa 2 753 kappaletta.

Sitä, minkälaisia kyseiset Suomesta tuodut autot ovat tarkemmin olleet, laitos ei raportissaan kerro. Selvää kuitenkin on, että joukossa on tavanomaisten siviiliautojen ohella ollut ainakin humanitaarista ja mahdollisesti myös viranomaisapua.

Lue lisää: Ukraina julkaisi tilastot: Lännestä tuli viime vuonna satoja tuhansia autoja – joukossa myös valtava määrä sotilasapua

Suomesta Ukrainaan tuotujen keskimääräiseksi arvoksi on kirjattu noin 2 700 euroa, eli kovin arvokkaista tapauksista ei tyypillisesti ole ollut kyse. Vertailun vuoksi esimerkiksi samassa ajassa Yhdysvalloista Ukrainaan tulleiden autojen keskimääräinen arvo on ollut vajaat 10 000 euroa.

Ukrainaan on viime kuuden kuukauden aikana tullut autoja kenties hieman yllättäen juurikin Yhdysvalloista (23 903 kpl).

Lue lisää: Google on poistanut Ukrainan ruuhka- ja liikennetiedot – näin Venäjän hyökkäysvalmistelut näkyivät Maps-palvelussa

Suuria tuontimaita ovat olleet myös Puola (16 427 kpl) ja Alankomaat (14 318 kpl).

Varsinkin yhdysvaltalaisautojen suuri määrä sekä myös kyseisten autojen isohko tulliarvo selittynevät ainakin osin USA:sta Ukrainaan viime kuukausina toimitetulla suurimittakaavaisella humanitäärisellä ja sotilaallisella avustuksella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?