Miljoonaluksusta – ensitestissä superkestäväksi uskotulla ajoakulla varustettu Lexus RZ 450h

Ensitesti: Lexus lähtee sähköautokisaan latauksen ja toimintamatkan suhteen takamatkalta.

Koska sähköinen voimansiirto vaatii vähemmän jäähdytysilmavirtaa kuin polttomoottori, tuttu Lexus-säleikkö on vaihtunut aiempaa umpinaisemmaksi.

18.3. 9:00

Lexus RZ 450h on toki eräänlainen luksusauto, mutta aivan miljoonaa euroa se ei otsikosta huolimatta maksa. Miljoonaan kilometriin yltävän akkuturvan Lexus kuitenkin tarjoaa. Melkoinen lupaus täyssähköautolle, pakko todeta!

Lue lisää: Japanilainen autonvalmistaja myönsi, että merkin keulailme karkottaa asiakkaita – ”Kuin Darth Vader”

Sitoutuminen äärimmäiseen kestävyyteen ja luotettavuuteen saattaa tulla myös todella tarpeeseen, sillä tätä nykyä jo hyvin kilpailulle ylellisten täyssähköautojen markkinalle Lexus RZ lähtee takamatkalta. Tämä johtuu siitä, että auto perustuu teknisessä mielessä Toyota bZ4X:ään, vaikka onkin monin tavoin aidoksi Lexukseksi viritetty.

Lue lisää: Koeajo: Täyssähköinen Lexus on omaleimainen tulokas – toimintamatka pohdituttaa hiukan

Ja kuten jo moni tietää, kyseisen sinänsä monella tapaa ihan hyvän Toyotan toimintamatka- ja latauskyvyt ovat olleet testeissä enemmän tai vähemmän pettymys.

Lexus RZ on varustettu 11 kW:n sisäisellä laturilla, jonka avulla ajoakun lataaminen tyhjästä täyteen kestää noin kuusi ja puoli tuntia. Auton pikalatausominaisuudet ovat kuitenkin tässä hintaluokassa kokonaisuutena vaatimattomat.

Lexuskaan ei siis ole lähtökohtansa markkinoiden pisimmälle kulkeva tapaus, sen paremmin kuin nopein lataajakaan.

Lue lisää: Arvovaltainen kuluttaja­tutkimus pani järjestykseen luotettavimmat automerkit – Mercedes-Benzin sijoitus voi olla yllätys monille

Sekä Toyota että Lexus perustelevat ratkaisua ajoakun suojelemisella ja käyttöiän maksimoinnilla. Se on toki käytetyn auton ostajalle aikanaan varmasti merkittävä plussa, mutta nähtäväksi jää, kiinnostaako akkusuojelu lopulta ensimmäistä omistajaa yhtään?

Lue lisää: IS koeajo: Lexuksen keulalla laulaa aito viisilitrainen V8

Eli onko auton ensimmäinen omistaja tai käyttäjä todellakin valmis kärsimään muita heikommista pitkän matkan ominaisuuksista vain siksi, että joku toinen saa ehkä joskus aikanaan ostaa kyseisen auton itselleen erinomaisen hyväkuntoisen ajoakun kera.

Tavaratila on melko iso ja järkevästi toteutettu. Esimerkiksi Tesloista tuttua etutavaratilaa autossa ei kuitenkaan ole.

Uuden Lexus RZ:n virallinen toimintamatka on joka tapauksessa mallista riippuen 404–439 km ja kulutus 16,9–18,3 kilowattituntia. Suomalaisittain kesäkeleissä ajetun ensilenkin perusteella luvut vaikuttavat realistisilta.

Pidempää kulutusmittausta emme tosin vielä tässä vaiheessa päässeet tekemään.

Korimitoiltaan malli sijoittuu Lexuksen NX- ja RX-crossovereiden välimaastoon. Tilaa autossa on riittävästi esimerkiksi perhekäyttöön.

Ajamamme RZ edusti myös yhä edellistä ohjelmistoversiota, mutta Suomeen tullaan maahantuojan mukaan tuomaan ainoastaan päivitettyjä yksilöitä. Niissä muun muassa auton toimintamatkanäyttöä on viritetty meikäläisiin talvikeleihin paremmin sopivaksi.

Pääntilaa on reilusti, mutta takaistuimen mukavuutta heikentää hieman istuimen alhainen korkeus lattiaan nähden. Sisustamateriaaleista huokuu täälläkin laatu.

Mutta minkälainen Lexus RZ on muutoin, ihan autona?

No ensinnäkin aina nelivetoinen ja aina reilut 300-hevosvoimainen. Auton sähkömoottorit ovat siis hieman tehokkaammat kuin vastaavassa Toyotassa. Kiihtyvyys näillä eväin on oikein hyvä, mutta ei tietenkään superautoluokkaa – 5,3 sekuntia nollasta sataan.

Lue lisää: Ongelmatto­mimmat automerkit paljastettiin – Lexus palasi ykkössijalle

Ajoltaan paketti on Lexukselle ominaiseen tyyliin varsin oiva yhdistelmä mukavuutta ja urheilullista täsmällisyyttä.

Matkaa on miellyttävä taittaa ja tunnelmaa voi kuvailla ylellisen miellyttäväksi, suorastaan hiljaiseksi. Materiaalit ja ohjaamoilme ovat korkeatasoisia.

Sekä ulkonäöllisesti että varsinkin toiminnallisesti aivan uudenlainen OMG-ohjauspyörä tulee saataville ensi vuonna. Rinnalla säilyy myös perinteinen versio.

Kosketuspainikkeiden kanssa ei ole kikkailtu liiaksi ja käytettävyys on loogisen helppoa. Tilaa on kivasti ja varustelu kautta linjan runsasta ja korkeatasoista.

Lue lisää: Consumer Reportsin suurtesti: Paras automerkki on nyt BMW – katso kympin kärki

Kaikkein erikoisimmasta herkusta vastaa kuitenkin tällä kertaa ohjauspyörä. Tai siis oikeastaan sen puuttuminen. Tai siis ei nyt puuttuminen, mutta muuttuminen jonkinlaista peliohjainta muistuttavaksi neliskulmaiseksi längeksi.

Katon lennokkaat siipikoristeet tuovat mieleen avaruusajan.

Kyseessä on Lexukseen vasta tuloaan tekevä valinnaisvaruste eli OMG-ratti, jonka pitäisi olla saatavilla RZ-mallistoon vuonna 2025. Lyhenne OMG tulee sanoista One Motion Grip, sillä järjestelmässä enää ei lasketa ohjauspyörän kierroksia laidasta laitaan. Ohjauspyörä kääntyy siis ainoastaan 300 astetta eli vajaan kierroksen ja ohjauksen välitys muuttuu ajotilanteen mukaan.

Ideana on, ettei käsiä tarvitse irrottaa käsiä lainkaan.

Lexukseen saa myös perinteisen ohjauspyörän, joka näyttää tältä. Tämä on myös ainoa rattivaihtoehto, mikäli RZ:n haluaa ensimmäisten joukossa.

Ilman fyysistä yhteyttä pyöriin toimivan OMG-ohjauksen tuntuma on alkuun erikoinen ja renkaat kääntyvät matalissa nopeuksissa helposti paljon tarkoitettua enemmän. Kädet pysyvät koko ajan samassa asennossa, mikä tuntuu alkuun melkein ihmeelliseltä.

Kovemmissa vauhdeissa ero perinteiseen ohjauspyörään on pienempi, mutta koko ajan läsnä. Perinteisellä pyöreällä ratilla RZ tuntuu jotenkin tutummalta, ja perinnevaihtoehto jääkin Lexuksen mukaan yhä saatavaksi halukkaille.

Lue lisää: OMG! Toyotaan tulee täysin sähköinen ohjaus

Sen verran innostuneita Lexuksella kuitenkin OMG-ratista ollaan, että jotain uutta lienee ehkä ihan oikeasti keksitty. Voi olla, että paluu perusrattiin käy hankalaksi, mikäli muuttuvaan ohjausvälitykseen niin sanotusti tosissaan tottuu.

Toisaalta mielessä käy ajatus – ollaanko taas keksimässä jotain, jolle ei ihan oikeasti ole tarvetta?

Neliveto on Lexuksella nimetty Direct4:ksi. Ajossa toteutus on etuvetopainotteinen ja takapyörät tulevat enemmän mukaan vain tarvittaessa.

Niin tai näin, Suomeen ensimmäiset uudet Lexus RZ:t saapuvat jo lähikuukausina.

Maahantuojan arvion mukaan "är-zetoja” tulee tänä vuonna käymään kaupaksi noin 80 kappaletta.

Lue lisää: Tällainen on Teslan kohuttu vimpain Yoke – pitikö pyörä keksiä uudelleen?

Lexus RZ 450h Direct4

Moottori sähkömoottorit etu- ja taka-akseleilla, 230 kW (313 hv), 435 Nm Suorituskyky 0–100 km/h 5,6 s, huippunopeus 160 km/h Toimintamatka 404-438 km Ajoakku 71,4 kWh (brutto) Kulutus 16,9-18,3 kWh / 100 km Voimansiirto A, neliveto Mitat p 4805, l 1895, k 1635 mm, akseliväli 2850 mm Hinta 71 900 euroa (alk.)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?