Ministeriö: Dieselin hinta on nousemassa tammikuussa 2024 arviolta 24 senttiä/litra

LVM uskoo korotuksen tuottavan ongelmia sekä kuluttajille että yrityksille.

Jakeluvelvoitesuunnitelmista johtuvat kovat hinnankorotusuhat ovat jo vaikuttaneet dieselautojen kysyntään sekä osin myös hintatasoon.

15.3. 10:25

Liikenne- ja viestintäministeriö arvioi biopolttoaineita koskevan jakeluvelvoitteen kasvattamisen nostavan vuonna 2024 dieselin pumppuhintaa noin 24 sentillä litraa kohden vuoden 2023 tasoon verrattuna.

Asia selviää ministeriön uusiutuvien liikennepolttoaineiden käytön edistämiseen liittyvään esitysluonnokseen antamasta lausunnosta.

Lue lisää: Uunituore luku: Näin paljon bensiinin ja dieselin hinnassa on tällä hetkellä pelkkää veroa

Ministeriö arvioi lausunnossaan, että dieselin arvioitu hinnannousu mainittujen kahden vuoden välillä on ”varsin suuri”, ja ”se voi aiheuttaa kuluttajien ja yritysten keskuudessa ongelmia”.

Liikenne- ja viestintäministeriö korostaa kuitenkin lausunnossaan, että vuosien 2024-2030 korkeammat velvoitetasot ovat ”välttämättömiä riittävien päästövähennyksen aikaansaamiseksi”.

Korotusta on perusteltu pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen hallitusohjelman, ilmasto- ja energiastrategian sekä keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan tavoitteiden toteutumisella.

Lue lisää: Liikennepoisto­tilastoissa merkittävä käänne – vastaavaa ei ole tapahtunut yli kymmeneen vuoteen

Tuleva hallitus voi halutessaan muuttaa ensi vuoden jakeluvelvoitetta tai vaihtoehtoisesti kompensoida sitä jollain tavalla. Poliittinen pähkinä dieselin hinnannousun ja jakeluvelvoitteen suhteen on kuitenkin vaikea, sillä Suomea sitovat muun muassa kansallisista päästövähennyksistä jo tehdyt lupaukset ja sopimukset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?