Rata-ajaja romutti Porschensa seinään – kahden vuoden kuluttua tuli kutsu poliisin luo

Entinen autourheilun harrastaja sai kolmen kuukauden ehdollisen vankeustuomion vakuutuspetoksesta.

Lähitapiola Pohjanmaa maksoi liikaa vakuutuskorvauksia Porsche Carrerasta, mutta oikeuden päätöksellä osa korvauksista palautuu takaisin yhtiölle.

15.3. 6:53

Pohjanmaan käräjäoikeuden antaman tuomion mukaan 43-vuotias mies sai nostettua 7 900 euroa liikaa vakuutuskorvauksia romutettuaan Porsche 911 Carreransa syksyllä 2017. Porsche oli oikeuden asiakirjojen mukaan vuosimallia 2009.

Miehen kertoman mukaan hän ajoi asvalttitiellä mustaan jäähän ja törmäsi autollaan teollisuushallin seinään. Auton saama tälli oli niin voimakas, että sen moottori vioittui ja ajot olivat sitä myöten ajettu.

Auto oli miehen mukaan ollut kolariin saakka hyvässä kunnossa. Vain muutama viikko ennen onnettomuutta auto oli ollut maalattavana.

Lunastuskuntoon menneestä autosta vakuutusyhtiö maksoi lähes 30 000 euron korvaukset.

Auton seuraava omistaja tunsi Porschet ja ilmoitti vakuutusyhtiölle, että auton moottorissa oli tosiasiassa vikaa, joka syntyy vain pitkän ajan kuluessa, ja kyse olisi tyypillisestä Porschen laakeriviasta.

Poliisitutkimukset auton kunnosta käynnistyivät vuosi ajetun kolarin jälkeen. Noin kaksi vuotta ehti kulua, ennen kuin edellinen omistaja sai kutsun poliisikuulusteluun. Sitä ennen hän oli jo saanut vakuutusrahat.

Mies kertoi, että kolarin seurauksena moottorin öljyt olisivat tulleet ulos, mutta tosiasiassa mitään vuotoja ei moottorin tarkemmissa tutkimuksissa edes tullut ilmi.

Lue lisää: Porsche myytiin kunnostettavaksi – pian kone alkoi naputtaa, edessä yli 13 000 euron remontti

Oikeudessa ihmeteltiinkin, miten oli mahdollista, että autoalan koulutuksen saanut ja ulkomaillakin rata-ajoissa kilpaillut ei tunnistanut moottorin tavallista voimakkaampaa kolisevaa ääntä, joka oli seurausta vähitellen syntyneestä moottorivauriosta.

Vakuutusyhtiö oli maksanut moottorivikaisesta autosta huomattavasti liikaa korvauksia. Syytetty kiisti syyllisyytensä petokseen. Häntä ei ollut aiemmin tuomittu rikoksista. Teko oli jo rikoksena vanhenemassa, ja ajan kulumisen oikeus otti huomioon tuomiota määrättäessä. Syyttäjä vaati miehelle seitsemän kuukauden ehdollista tuomiota.

Lue lisää: Kymmenen vuoden takainen kolari paljastui tahallaan ajetuksi – kolmikko ehti kääriä muhkeat vakuutus­korvaukset

Kolmen kuukauden ehdollisen vankeuden lisäksi mies joutuu palauttamaan vakuutusyhtiölle 7 900 euroa liikaa maksettuja korvauksia. Hänen on maksettava muita kustannuksia noin 3 000 euron edestä.

Pohjanmaan käräjäoikeuden perjantaina antama tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Keskipohjanmaa.

Lue lisää: Vähävarainen nuori mies yritti vakuutuspetosta – urheiluautolle tuli lopulta reilusti lisähintaa

Lue lisää: Palavaa sähköautoa pelännyt kuluttaja sai lopulta puolentoista tonnin laskun – uusi Hyundai ei koskaan saapunut pihaan

Lue lisää: Peurakolari paljasti Mersun vanhat kolarivauriot: paikkauksia, liimauksia, nippusiteitä...

Täsmennys klo 12.13: Ilta-Sanomien hankkimien tietojen mukaan jutussa mainittu auto on tuotu Italiasta ja ensirekisteröity 2008. Käyttöönottoajankohta oli 3.12.1999. Oikeudessa esitettiin auton vuosimalliksi 2009.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?