Tässä on nyt ison vakuutusyhtiön näkemys sähköautojen ajoakuista – ”Tiedämme tapauksia”

Sähköautojen akut kuluvat muiden akkujen tapaan käytössä.

Suurin käytetyn sähköauton ostamiseen liittyvä riski on ajoakun kunto.

13.3. 7:00

Suurin riski käytetyn sähköauton ostamisessa liittyy akkukotelon ja ajoakun kuntoon, kertoo Pohjola Vakuutus.

Tästä syystä sähköauton ostajan on syytä varmistaa mieluiten valtuutetun huollon suorittamalla tarkastuksella, että ajoakku on kunnossa, eikä akkukotelossa näy lommoja, naarmuja tai painaumia.

Lue lisää: Sähköautojen nopea lataaminen helpottuu: 250 ABC-suurteho­pistettä tulossa

– Tiedämme tapauksia, joissa auton akku on mahdollisesti vaurioitunut jo edellisen omistajan käytössä. Tällainen on tietysti ikävä uutinen auton uudelle omistajalle, joka saattaa joutua odottamaan jopa kuukausia uutta ajoakkua, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander kertoo yhtiön lähettämässä tiedotteessa.

Uusi akku maksaa Pohjolan näkemyksen mukaan poikkeuksetta yli 10 000 euroa ja kalleimmissa malleissa jopa kymmeniätuhansia euroja.

Hinnan ohella ongelmana voi olla myös akkukorjausten pitkä kesto. Akkujen saatavuudessa on valmistajakohtaisia eroja, minkä ohella Suomessa on myös pulaa sähköautojen ajoakkuja riittävästi tuntevista automekaanikoista.

Lue lisää: Onko sähköauton lataamisesta tulossa uusi vieraanvaraisuuden muoto? Tekoäly vastasi

Sekä osien että asentajien saatavuuden johdosta korjauksiin ja huoltoihin voi syntyä pullonkauloja, mikä näkyy autonomistajalle pitkänä odotuksena.

– Pahimmassa tapauksessa edellinen omistaja voi olla laiminlyönyt akun huoltokehotuksen. Jos kyseessä on tuontiauto, maahantuoja ei tyypillisesti ota tällaisista vastuuta, vaan auton hankkineen myyntiliikkeen tulee tehdä läksyt huolella, Hiljander kertoo.

Nykyisellään autonvalmistajat lupaavat sähköautojen ajoakuille 5–8 vuoden takuun.

Lue lisää: Saako työpaikalla ladata autoa ilmaiseksi? Ja onko työnantajan pakko antaa sähköä?

Vanhempaa sähköautoa ostettaessa Hiljander suosittelee autolle akkutestiä.

– Akkutesti tuo mielenrauhan sekä ostajalle että myyjälle. Jos käy ilmi, että akku olisi syytä vaihtaa, niin monet valmistajat tarjoavat nykyään myös tehdaskunnostettuja akkuja, jotka ovat paitsi ympäristöystävällinen myös täysin uutta akkua huokeampi vaihtoehto.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?