Vakuutusyhtiö ennustaa käytettyjen autojen kauppaan rajua muutosta – jo aivan pian

Ostajalta vaaditaan kuitenkin jatkossa tarkkuutta, jotta pettymyksiltä vältytään, sanoo Pohjola Vakuutus.

Käytettyjen autojen kauppa seuraa uusien autojen kauppaa aina viiveellä. Lähivuosina luvassa on käytettyjen sähköautojen myynnin räjähdysmäinen kasvu, ennustaa Pohjola Vakuutus.

10.3. 10:03

Käytettyjen sähköautojen markkina lähtee pian Suomessa ennätysmäiseen kasvuun, uskoo Pohjola Vakuutus.

Pohjola Vakuutuksen vakuuttamista ensirekisteröidyistä henkilöautoista jo yli viidesosa oli sähköautoja vuonna 2022. Alkaneena vuonna sähköautojen osuus ensirekisteröinneistä on noussut jo yli kolmasosaan.

Lue lisää: Suuntaatko sähköautolla talvilomalle? Latausasiantuntija antaa kolme tärkeää vinkkiä

– Käytettyjen sähköautojen markkina lähtee jo näiden lukujen perusteella voimakkaaseen kasvuun aivan lähivuosien aikana, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander sanoo yhtiön lähettämässä tiedotteessa.

Käytettyä sähköautoa ostaessa kuluttajan kannattaa olla Pohjolan mukaan tarkkana auton huoltohistoriasta ja sekä huoltokehotusten että ohjelmistopäivitysten noudattamisesta.

Autonvalmistajien suositusten mukaan sähköauto tulisi käyttää ammattihuollossa vuoden tai kahden välein. Katsastukseen ensirekisteröity auto tarvitsee viedä kuitenkin vasta neljän käyttövuoden jälkeen.

– Ostajana olisin erittäin tarkkana, jos myynnissä on huoltamaton ja katsastamaton, alle neljä vuotta vanha sähköauto. Kaupan ehdoksi olisi syytä kirjata kattava huolto, jossa selvitetään akun kunto, Hiljander sanoo.

Lue lisää: Nissanin alennusviikot alkoivat: 8 500 euroa sähköauton hinnasta pois – mutta vain yhdellä markkina-alueella

Autovalmistajat ovat määrittäneet sähköautoille omat normaalit huolto-ohjelmat, joita noudattamalla auton toimintakunnosta pidetään huolta.

– Kuten polttomoottoriautoissakin, myös sähköautoissa huolto-ohjelmaa on syytä noudattaa, sillä normaalien huoltotöiden lisäksi samalla varmistetaan ajoneuvon kunto ja tunnistetaan mahdolliset korjaustarpeet, K-Auton viestintäpäällikkö Riitta Karjalainen sanoo.

Moderneissa autoissa autot vaativat perinteisten huoltotoimien lisäksi myös ohjelmistopäivityksiä. Niillä voi olla jopa kriittisiä vaikutuksia auton suorituskykyyn.

Lue lisää: Ensitestissä Audin uusi täyssähköinen SQ8 e-tron – logo on litistynyt ja toiminta­matkaa tullut selvästi lisää

– Ohjelmisto vaikuttaa esimerkiksi auton voimansiirtoon ja sitä kautta toimintamatkaan. Myös pysäköintitutkiin ja ajoakun lämmönhallintaan voidaan vaikuttaa ohjelmistopäivityksillä, Karjalainen kertoo.

Suomen sähköautokanta jatkaa kasvua, kun sähköautojen osuus ensirekisteröinneistä nousee. Tämä näkyy muutaman vuoden viiveellä myös käytettyjen sähköautojen markkinoiden kasvuna.

– Lähtisin ostamaan käytettyä sähköautoa varsin rauhallisin mielin, kun autosta on pidetty huolta ja myyjänä on luotettava taho, Hiljander summaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?