EU-kansalaisille puuhataan digitaalista ajokorttia – mahdollistaisi mm. ajokiellon kaikissa jäsenmaissa

Euroopan komissio ehdottaa koko EU:n alueelle digitaalisen ajokortin käyttöönottoa.

Suomessa digitaalinen ajokortti oli kokeilukäytössä 2017-2020. Mobiilikorttikokeilu lakkautettiin hankkeen määrärahojen loputtua.

8.3. 13:30

Ajokortin vaihtaminen, uusiminen tai vaihtaminen tulisi nykyistä helpommaksi EU-kansalaisille, koska kaikki menettelyt tapahtuisivat verkossa.

Maaliskuun alussa tehdyllä ehdotuksella pyritään takaamaan myös se, että viranomaisilla olisi pääsy kansallisiin ajokorttirekistereihin.

Näin viranomaiset voisivat tehdä nykyistä paremmin yhteistyötä myös rikosten tutkinnassa. Tieliikennerikkomusten rankaisemattomuuden estämiseksi ehdotetaan uutta järjestelmää, joka mahdollistaa EU:n laajuisen ajokiellon, kun jäsenvaltio päättää kuljettajan ajokiellosta alueellaan tehdyn rikkomuksen vuoksi.

Lue lisää: Näin ajokortti uudistetaan – kaikkien suomalaisten nykyiset ajo-oikeudet lakkaavat viimeistään tammikuussa 2033

Nykyisten sääntöjen mukaan vakavan rikkomuksen seurauksena ajokieltoa ei voida panna täytäntöön EU:n laajuisesti, jos kuljettaja on syyllistynyt rikkomukseen muussa kuin ajokorttinsa myöntäneessä jäsenvaltiossa.

Euroopan parlamentti ja neuvosto käsittelevät nyt tehtyjä ehdotuksia tavanomaisessa lainsäätämisjärjestyksessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?