Tietojen luovuttaminen olisi kullanarvoinen asia valvontamaksuja karhuaville yrityksille, mutta autovuokraamon ei tarvitse luovuttaa yksityiselle pysäköinninvalvontayritykselle autojen vuokraajien tietoja.
Tämä tuli selväksi, kun korkein oikeus julkisti ennakkopäätöksen viime perjantaina. Päätöksen taustalla oli Parkkipate Oy:n ja Eurorent Oy autovuokraamon välinen Helsingin hovioikeuden puolentoista vuoden takainen ratkaisu, jonka kumoamista Parkkipate vaati.
Kyse oli noin kolmestakymmenestä valvontamaksua koskevasta maksumääräyksestä, jotka kohdistuivat vuokraamon autoihin usean vuoden ajalta. Valvontamaksut oli kirjoitettu pääkaupunkiseudulla.
Vuokraamo ei antanut vuokraajien tietoja parkkifirmalle ja vetosi liikesalaisuuteen.
Kun Parkkipate ei saanut maksujaan, se nosti kanteen Helsingin käräjäoikeudessa, jossa pysäköinninvalvontayritys voitti jutun. Käräjäoikeuden päätöslauselman mukaan vuokraamon tuli luovuttaa asiakkaidensa tiedot.
Helsingin hovioikeus kuitenkin kumosi käräjäoikeuden ratkaisun, eikä liikesalaisuuden murtaminen toteutunut.
Viimeisenä oljenkortenaan Parkkipate sai valitusluvan korkeimpaan oikeuteen, joka tyrmäsi auton vuokraajien tietojen antamisen.
Lue lisää: Yleisin parkkisakon aiheuttaja löytyy yleensä hansikaslokerosta
Korkein oikeus joutui ottamaan kantaa kysymykseen, oliko Eurorentin luovutettava vuokraajien koskevat tiedot, jotta Parkkipate voi periä saatavansa. Parkkipate perusteli vaatimustaan sillä, että Eurorentin sopimuksista käy selville, ketkä ovat maksuvelvollisia sille.
Korkein oikeus katsoi, ettei vaatimusta voinut hyväksyä oikeudenkäymiskaaren 17 luvun säännösten perusteella.
Esitettyjen sopimusehtojen perusteella Eurorent Oy:n ei voida katsoa tehneen autonvuokraajien kanssa Parkkipaten väittämiä sopimuksia, jotka perustaisivat oikeuksia Parkkipatelle, korkein oikeus toteaa ratkaisussaan ja hylkäsi parkkifirman hakemuksen.
Parkkifirman on maksettava vuokraamon 5 635 euron oikeudenkäyntikulut.