Onko sähköauton lataamisesta tulossa uusi vieraanvaraisuuden muoto? Tekoäly vastasi

Polttomoottoriautoilijat eivät ole juuri polttoainetta kyläpaikoissa kyselleet. Sähköautot sen sijaan muuttavat tilannetta.

Pitääkö kyläilijälle antaa sähköä? Tai kehtaako sitä edes pyytää? Tällä kertaa kysymykseen vastasi tekoäly.

3.3. 15:19

Sähköautojen toimintamatkat ovat pääsääntöisesti vastaavia polttomoottoriautoja alhaisempia, minkä lisäksi sähköautojen luonnollisin tankkaus- eli latauspaikka on lähtökohtaisesti sama kuin auton luonnollinen pysäköintipaikka.

Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa esimerkiksi kyläpaikassa saatetaan tätä nykyä hyvinkin pyytää autoon sähköä.

Mutta miten on, onko sähköauton lataamisesta tulossa uusi vieraanvaraisuuden muoto, eli voiko sähköautoilija olettaa, että vierasvaravirtaa on esimerkiksi kyläilyn yhteydessä tuosta vaan tarjolla?

Lue lisää: S-ryhmä ottaa käyttöön sähköautoilijoihin kohdistuvan lisämaksun

Kysyimme vastausta pulmaan tekstin luomiseen kehitetyltä ChatGPT-tekoälyltä, joka vastasi kysymykseen näin:

”Sähköauton lataus voi kuulua vieraanvaraisuuteen samalla tavalla kuin esimerkiksi tarjoilu tai majoitus. Kuten kaikessa vieraanvaraisuudessa, tilanteesta riippuen latauspyynnön esittäjän on hyvä kysyä etukäteen, onko latausmahdollisuutta saatavilla ja onko sen käyttö mahdollista. Isännän tai emännän ei tarvitse tarjota latausta, mutta he voivat kertoa, onko latausmahdollisuutta saatavilla ja tarvittaessa ohjata vierailijat julkiselle latauspisteelle.”

Tämän jälkeen ChatGPT jatkoi vielä:

”On kuitenkin tärkeää huomata, että sähköauton lataus ei ole vielä yhtä yleistä ja helposti saatavilla kuin perinteinen polttoaineen tankkaus, ja latausinfrastruktuuri voi vaihdella alueittain. Siksi on hyvä tiedottaa vierailijoille etukäteen, jos latausmahdollisuutta ei ole saatavilla tai jos sen käyttö on rajoitettua. Lopulta sähköautojen yleistyessä ja latausmahdollisuuksien lisääntyessä sähköauton lataus voi tulla yhä yleisemmäksi osaksi vieraanvaraisuutta, ja siihen liittyvät käytännöt kehittyvät varmasti ajan myötä.”

Lue lisää: Autoliitto rakentaa lataus­verkostoa – ensimmäinen avattiin, sata tavoitteena

Keskusteleva tekoäly on ihmisen ja koneen välinen vuorovaikutusrajapinta, joka ymmärtää ihmisen käyttämää kieltä ja pystyy tuottamaan vastauksia myös päättelemällä ja luomalla uutta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?