Lasivahinkojen sesonkiaika on jälleen päällä – kahden euron raja määrittelee korjattavuuden

Autojen lasivahingot lisääntyvät keväällä – pieni kivi voi aiheuttaa yli tonnin korjaukset.

Tuulilasin kuntoa kannattaa tarkkailla ja mahdolliset kiveniskemät hoitaa heti. Lasin korjaaminen ajoissa on huomattavasti halvempaa kuin sen vaihtaminen.

4.3. 12:07

Vakuutusyhtiö LähiTapiola korvaa vuosittain noin 50 000 autojen lasivahinkoa.

Vakuutusyhtiöiden korvauspalveluissa ja korjaamoilla kiireisin lasivahinkojen sesonki ajoittuu yleensä maalis-toukokuulle.

– Tuntuu, että ihmiset ovat aiempaa tietoisempia lasivahinkojen riskistä. Kun talvet ovat muuttuneet aiempaa lauhemmiksi ja tiet ovat useammin sulana, saattavat renkaista lentävät kivet ja nastat herkemmin vaurioittaa tuulilasia. Myös autolaseissa lisääntynyt hienotekniikka voi osaltaan lisätä kiinnostusta varautumiseen, alustaa LähiTapiolan korvauspalveluiden asiantuntija Tommi Helosvuo.

Lue lisää: Onko autosi tuulilasin takana kamera? Autoala varoittaa haljenneista ja samenneista laseista

Helosvuon mukaan lasivahingot ovat toiseksi yleisin kaskovakuutuksesta korvattu ajoneuvovahinko heti autopalvelu- eli hinausvahinkojen jälkeen.

– Viimeisen kymmenen vuoden aikana korvaamiemme lasivahinkojen määrä on lisääntynyt selvästi. Osaltaan tätä selittää kasvanut markkinaosuuteemme ja se, että yhä useampi autoilija haluaa ottaa autolleen lasiturvan sisältävän vakuutuksen. Myös autojen määrä liikenteessä on lisääntynyt. Vahinkojen suhteellisessa määrässä ei kuitenkaan ole nähtävissä käännettä laskuun, joten riski on hyvä tiedostaa etenkin näin keväällä, kertoo LähiTapiolan ajoneuvovakuutusten kehityspäällikkö Ari Saarnio.

Lue lisää: Tuulilaseja koskevia katsastusmääräyksiä on tarkennettu – tämä kaikki johtaa nyt korjauskehotukseen

– Moni saattaa ajatella, että jos tuulilasiin on tullut pieni iskemä, sitä ei kannata korjauttaa ennen kuin talvirenkaat on vaihdettu pois alta. Yksi lasivahinkoja aiheuttava tekijä kun ovat talvirenkaista irronneet ja liikenteessä kimpoilevat nastat. Särön korjausta ei kuitenkaan kannata lykätä, sillä jos vaurio laajenee ja lasi joudutaan vaihtamaan, korjauksesta voi tulla paljon kalliimpi ja enemmän aikaa vievä, sanoo Helosvuo.

Harmittomalta näyttävä särö tuulilasissa voi haitata kuljettajan näkyvyyttä ja esimerkiksi häikäistä ikävästi kevätauringon paistaessa. Vaurio voi myös lähteä laajenemaan, kun lämpötila sahaa nollan molemmin puolin ja ikkunaan kohdistuu ajaessa tärinää ja painetta.

Lue lisää: Käytetyn dieselauton hinta romahti vain muutamassa kuukaudessa tuhansilla euroilla – ”Kallista ajoa”, kirjoittaa kaupat tehnyt Tuulilasi

– Pääsääntöisesti vielä noin kahden euron kolikon kokoinen iskemä voidaan korjata. Jos vauriokohta on pysynyt puhtaana, ei korjauksesta yleensä jää näkyvää jälkeä. Särön suojaksi voi heti iskemän satuttua laittaa esimerkiksi teippipalan, jotta sinne ei pääse likaa tai tiesuolaa, vinkkaa Helosvuo.

LähiTapiolan vahinkotilastojen mukaan lasivahinkojen korjaukset ovat kallistuneet 2020-luvulla selvästi.

Särön korjauksesta voi edelleen selvitä hyvin alle satasella, mutta lasinvaihdossa hinnat liikkuvat parista sadasta reilusti yli tuhannenkin euron. Mitä teknisempi ja harvinaisempi lasi on kyseessä, sitä kalliimmaksi lasinvaihto voi tulla.

Lue lisää: Kuka sormeili lainassa olleen pakettiauton tuulilasia? Sakarin näkökenttään ilmestyi eksoottinen viesti kaukaa Kiinasta

Ari Saarnio kertoo, että etenkin uudempien autojen laseissa on turva- ja mukavuusteknologiaa, joka nostaa korjauskustannuksia. Siksi uudemmille autoille halutaankin yleensä lasivakuutus.

– Uusien autojen tuulilaseihin on kytketty erilaisia antureita, tunnistimia ja kameroita, jotka vaikuttavat esimerkiksi automaattisten valojen, ilmastoinnin ja turvalaitteiden, kuten kaistavahtien, toimintaan. Jos lasi halkeaa ja se joudutaan vaihtamaan, pitää laitteistoja säätää uusiksi. Mitä pidempään auton omalla, alkuperäisellä lasilla siis pärjää, sitä varmemmin kokonaisuus toimii, vaikka korjaajat ovatkin usein aika velhoja, sanoo Helosvuo.

Lue lisää: Lasinpesunestettä saa nyt myös tervan hajuisena – miksi ihmeessä?

Lue lisää: Ollin Volkswagenin tuulilasi oli aivan hajalla – vieressä makasi pelkkä lahna

Rikkoutuiko auton lasi?

  • Jos tuulilasiin on tullut kiveniskemä, se kannattaa suojata esimerkiksi teipillä tai tuulilasilaastarilla. Lasi kannattaa viedä korjattavaksi lasiliikkeeseen tai korjaamoon mahdollisimman pian, koska esimerkiksi lämpötilan vaihtelu voi pahentaa vauriota.

  • Autovakuutus tuo turvaa lasivahinkojen varalle. Autovakuutus sisältää vapaaehtoisen kaskovakuutuksen ja lakisääteisen liikennevakuutuksen.

  • Lasivakuutuksen käyttö ei vaikuta kaskovakuutuksen bonukseen. Jos iskemä on vielä korjattavista, se korvataan ilman omavastuuta. Lasin vaihdon yhteydessä maksetaan omavastuuosuus, joka on tyypillisesti noin 200 euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?