Ministeriö esittää polkupyöräilijöille 0,5 promillen rajaa – tässä ovat suunnitelman yksityiskohdat 

Liikenne- ja viestintäministeriö on julkistanut muistion, jossa esitetään myös promillerajaa polkupyöräilijöille. IS selvitti suunnitelman tällä hetkellä tiedossa olevat yksityiskohdat.

Jos muistiossa julkistetut suunnitelmat menevät läpi, pääsevät myös pyöräilijät puhaltamaan autoilijoiden tapaan.

2.3. 16:44

Keskiviikkona julkistetussa muistiossa korostetaan, että promilleraja säädettäisiin vain yhteiskäytössä oleville polkupyörille.

Pykälien ulkopuolelle jäisivät siis kaikki omaa yksityistä käyttöä varten hankitut polkupyörät, joilla saisi ajaa jatkossakin nykyiseen tapaan sekä alkoholista että huumausaineista päihtyneenä.

Lue lisää: Tuore kansainvälinen vertailu: Helsingissä pyöräilijöillä on hyvät oltavat

Erilaisilla yhteiskäyttöpyörillä kuten esimerkiksi niin sanotuilla kaupunkipyörillä ajavia koskisi kuitenkin muistiossa esitetyn mukaan jatkossa uusi 0,5 promillen rattijuopumusraja. Sääntö olisi sama sekä sähköavusteisille että niin sanotuille perinteisille pyörille.

Poliisille tulisi muistion mukaan oikeus puhalluttaa pyöräileviä tienkäyttäjiä ja keskeyttää päihtyneenä ajaminen. Keskeytys olisi poliisin päätöksellä mahdollista tarvittaessa silloinkin, kun 0,5 promillen raja ei vielä ylity.

Tällä hetkellä poliisi ei voi määrätä pyöräilijää nautitun alkoholin tai muun huumaavan aineen toteamiseksi vaadittavaan kokeeseen. Tilanne on muistion mukaan johtanut siihen, että pyöräilijän päihtymyksen näyttökynnys on erittäin korkealla.

Lue lisää: Korvaako työsuhdepyörä jo autoilua? Näin vastasivat pyöräetua hyödyntäneet

Jos kevyen sähköajoneuvon kuljettamiselle ja polkupyöräilylle asetettaisiin promilleraja ja rangaistusuhka, muutoksia tulisi sekä rikos- että pakkokeinolakiin.

Mikäli pyöräilijä kieltäytyisi noudattamasta poliisin käskyjä, rangaistaisiin häntä niskoittelusta.

Ministeriön julkistamasta muistiosta pyydetään nyt lausuntoja, joiden viimeinen toimittamispäivä on perjantaina 31.3.2023. Lausuntojen jälkeen asia etenee normaalissa lainsäädäntöprosessissa, jolloin selviävät myös suunnitelman tarkemmat yksityiskohdat.

Lue lisää: Hallituksen uusi strategia tyrmää pyöräilijöiden promillerajat – ”vähentäisi pyöräilyn ja sähköpotkulautojen houkuttelevuutta”

Muistion mukaan promilleraja vähentäisi sekä päihtyneenä ajamisen määrää että pyöräilijöiden päihtymyksen astetta, mikä puolestaan vähentäisi liikennetapaturmien ja niistä aiheutuvien vammojen määrää. Uuden säännöstön suunnitellaan kattavan myös vuokrakäytössä olevat sähköpotkulaudat.

Promilleraja-asian eteneminen lausuntotasolle on jossain määrin yllättävää, sillä pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksessa on aiemmin päin vastoin vastustettu promillerajaa sen pyöräilyn houkuttelevuutta vähentävien vaikutusten vuoksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?