Tästä käytetystä autosta tuli sodan keskellä yllätyshitti – ”halpa hankkia ja ajaa, helppo korjata, luotettava”

Käytetyt Renault Meganet ovat nyt Ukrainassa jopa kalliimpia kuin Suomessa.

Läntisestä Euroopasta on viety viimeisen vuoden aikana Ukrainaan tuhansittain vanhoja Renaulteja. Ukrainalaismedioiden mukaan varsinkin Meganet ovat osoittautuneet maan osin hyvinkin huonokuntoisilla teillä mainettaan huomattavasti luotettavimmiksi ja kestävimmiksi.

3.3. 10:15

Käytetystä kolmannen sukupolven Renault Meganesta on tullut sotaa käyvässä Ukrainassa todellinen tuontihitti, kertovat nyt Ukrainan autokauppaa seuraavat mediat ja maan tuontitilastot.

Yksistään tammikuussa 2023 Ukrainaan tuotiin lännestä lähes tuhat käytettyä Renault Meganea. Määrää voi kuvailla Suomen markkinoihin verrattuna suureksi, sillä meillä vastaavia autoja on tällä hetkellä avoimessa myynnissä reilut 60 kappaletta.

Lue lisää: Ukraina julkaisi tilastot: Lännestä tuli viime vuonna satoja tuhansia autoja – joukossa myös valtava määrä sotilasapua

Ilmiön juurisyinä ovat Renault Meganen edullinen hinta ja hyvä saatavuus kyseisten tuontiautojen pääasiallisissa alkuperämaissa eli läntisessä Euroopassa.

Lisäksi ukrainalaisia miellyttävät vanhan Meganen jopa erinomaiselle tasolle yltävä luotettavuus sekä polttoainetalous ynnä moneen käyttöön ja tarpeeseen sopiva voimalinja- ja korimallitarjonta.

Lue lisää: Miksi ukrainalaiset ovat tuoneet sotaa käyvään maahansa jo tuhansittain sähköautoja?

Aivan vähäinen merkitys ei ole myöskään sillä, että vuosimallien 2008-15 Renault Meganet ovat osoittautuneet yksinkertaisiksi korjattaviksi. Osia autoihin on ollut saatavilla niin ikään hyvin ja edullisesti.

Erityisen suosittuja Ukrainassa ovat Renault Meganen dieselmoottoriset mallit, jotka ovat olleet läntisessä Euroopassa suorastaan pilkkahintaisia. Suomalaisittain mielenkiintoista on sekin, että Ukrainassa on raportoitu jo useista yli puolen miljoonan ajetun kilometrin rajan ylittäneistä tuontitapauksista kuten oheisen videon 800 000 kilometrin rajapyykin ylittäneestä vuoden 2012 diesel-Meganesta.

Käyttäjät Ukrainassa kehuvat myös vanhojen Renaultien huonoille teille hyvin sopivaa jousitusta, alimmillaan vain neljän litran maantiekulutusta sekä kunnollista maavaraa.

Moitteita puolestaan saavat lähinnä auton sisustamateriaalien heikko laatu ja hankalasti sijoitetut istuinlämmittimien kytkimet.

Lue lisää: Näin eri tavoin autonostajat käyttäytyvät eri maissa – Top 10 -listat

Meganen suuri suosio Ukrainassa on nostanut myös paikallista hintatasoa, minkä myötä vuosimallien 2008-2015 Renault Meganet maksavat nyt Ukrainassa noin 4 500 - 15 000 euroa.

Suomessa vastaavista autoista pyydetään Nettiauton mukaan pykälää vähemmän eli noin 2 500 - 12 000 euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?