Ruotsissa häviää nyt satoja Saabeja joka ikinen päivä – näin ikoninen merkki poistuu liikenteestä

Ennen niin yleinen ruotsalaisikoni Saab on tien päällä koko ajan vain harvinaisempi näky. 

Saabit katoavat nyt hurjaa tahtia. Tällä hetkellä tehotuhoutumassa ovat Saabin mallisarjat 9-5 ja 9-3, joita ehdittiin valmistaa yhtiön historian aikana yhteensä noin miljoona kappaletta.

2.3. 9:47

Saab-merkkiset henkilöautot ovat alkaneet kadota tien päältä paitsi Suomesta, mutta myös Ruotsista, kertovat juuri julkaistut tuoreet romutustilastot.

Tilanteen taustalla on viimeisten massatuotettujen Saab-mallisarjojen eli Saab 9-3:n ja 9-5:n ikääntyminen ja loppuunkuluminen, minkä myötä yksinomaan ysiviitosia meni viime vuonna Ruotsissa sulattoon peräti yli 7 000 kappaletta.

Lue lisää: Suomessa yli 40 vuotta sitten valmistettu Saab myydään huutokaupassa – mittarilukema 7 km!

Saabeja on ollut liikenteessä perinteisesti runsain mitoin varsinkin Ruotsissa, missä maan kansallisylpeydet ehtivät keikkua myydyimpien autojen listoilla eri mallisina peräti vuosikymmeniä.

Saab ajatui kuitenkin General Motorsin omistuksessa suuriin vaikeuksiin, jonka myötä merkin valmistusmäärät romahtivat ja myöhemmin myös tehtaat sulkeutuivat. Viimeinen Saab valmistui virallisesti toukokuussa 2011 ja joulukuussa koko yhtiö julistettiin konkurssiin.

Lue lisää: Minne katosi brittiauto, jonka suurteho­moottori tuotti 60 hevosvoimaa?

Ysiviitosen osalta autojen jopa lähes satapäinen päiväromutustahti tarkoittaa nyt sitä, että Ruotsin jäljellä oleva Saab 9-5 -kanta pienenee joka vuosi noin kymmenellä prosentilla.

Kun mukaan laskee myös sulatetut ysikolmoset ja muun vuoden 2022 aikana romuksi menneen Saab-kaluston, hävisi yksinomaan Ruotsin Saabeista aikavälillä tammikuu-joulukuu 2022 yli kuusi prosenttia.

Tilastollisesti tilanne on nyt se, että jos Saabien romutusinto jatkuu tätä tahtia, poistuu Saab-merkki seuraavan kymmenen vuoden aikana Ruotsin liikenteestä käytännössä kokonaan.

Lue lisää: Annelilla oli yksi ja sama Volvo Amazon 50 vuotta – siihen saivat koskea vain yhden perheen miehet

Autoharrastajille- ja keräilijöille viimeisten Saab-sarjojen alkaneet massaromutukset tarkoittavat toisaalta sitä, että juuri nyt voi olla vielä hyvä hetki löytää edullinen suurten valmistusmäärien Saab, jonka arvo ei enää laske.

Seuraava vaihe lieneekin aikanaan viimeisten Saab-sarjojen mahdollinen uusi arvonnousu.

Esimerkkinä arvonnoususta 700-sarjan Volvojen romuttaminen on Ruotsissa jo lähes loppunut ja jäljelle jääneet 700-sarjalaiset ovat päinvastoin alkaneet nousta arvossaan – niin rahallisesti kuin haluttavuudeltaankin.

Lue lisää: 40 historiallista kuvaa – näin Suomessa liikenne on muuttunut reilussa sadassa vuodessa

Lue lisää: Muistatko Team Ahman? Täällä sarjassa esiintynyt Saab 95 on nykyään

Ruotsissa vuonna 2022 romutetut Saabit:

Saab 9-5, 7 022 kappaletta

Saab 9-3, 4 852 kpl

Saab 900, 1 088 kpl

Saab 9000 935 kpl

Saab 99, 114 kpl

Saab 96, 94 kpl

Saab 90, 33 kpl

Saab 95, 17 kpl

Saab-Lancia 600, 4 kpl

Saab 92, 1 kpl

Saab 9-7X, 1 kpl

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?