Venäjällä ehdotus maasto­autojen taka­varikoinnista ”yksi­puolisesti puolustus­ministeriölle ilman korvauksia”

Ukrainan sota on kuluttanut myös Venäjän maastoautokantaa. Nyt esiin on noussut mahdollisuus pakko-ottaa sopivia autoja liikennesääntöjen rikkojilta.

Venäjällä on runsaasti yksityisomisteisia maastoautoja, joille olisi käyttöä myös Ukrainan rintamalla. Nyt esille on nostettu näiden autojen takavarikointi ”järjestelmällisesti liikennesääntöjä rikkovilta”.

27.2. 12:46

Venäjän duuman omaisuuskysymysten komitean puheenjohtaja Vasili Vlasov on lähettänyt Venäjän sisäministeriön liikenneturvallisuuden pääosaston johtaja Mihail Tshernikoville kirjeen, jossa ehdotetaan mahdollisuutta takavarikoida autoja liikenneturvallisuutta rikkovilta kansalaisilta.

Muun muassa Gazetan mukaan kirjeessä kerrotaan, että Ukrainan erikoisoperaation tavoitteiden saavuttamiseksi viranomaiset tarvitsevat nyt ajoneuvoja, joissa on korkeat tekniset ominaisuudet ja hyvä maastokapasiteetti:

Lue lisää: Venäläiset huolissaan – pitääkö tavallisten kaupunkilaisten katumaasturit luovuttaa pian rintamalle?

Pyydän teitä arvioimaan mahdollisuutta takavarikoida autoja henkilöiltä, ​​jotka järjestelmällisesti rikkovat liikennesääntöjä, jotta ne siirrettäisiin yksipuolisesti Venäjän federaation puolustusministeriölle ilman korvauksia, vetoomuksen tekstissä todetaan.

Venäjän duuman puheenjohtaja Vjatseslav Volodin vahvisti jo aiemmin, että duuma tutkii parhaillaan mahdollisuuksia maasta lähteneiden venäläisten autojen ja muun omaisuuden takavarikointiin esimerkiksi armeijalle ja muuhun viranomaiskäyttöön.

Lue lisää: Venäläisten urakoitsijoiden ja kuljetusyrittäjien huoli kasvaa – pakko-otot rintamalle uhkaavat

Volodin on ehdottanut takavarikointimahdollisuutta myös natsismin ja ääriliikkeiden tukijoiksi katsotuilta hallinnon vastustajilta sekä ”Venäjän asevoimien häpäisijöiltä”.

Venäjän oman autoteollisuuden tuotanto on sakannut Ukrainan sodan aikana pahasti, minkä myötä esimerkiksi paikallisten UAZ-merkkisten maastoautojen tuotanto on jäänyt normaalia vähäisemmäksi.

Lue lisää: Venäjä saattaa mobilisoida rintamalle myös Renaultit ja Daciat – ”Pidettävä hyvässä kunnossa”

Epäselvää on, miten pitkään Venäjän armeijan maastoautokanta kulutussodassa riittää ja missä vaiheessa armeijan pitäisi turvautua niin sanottuihin pakko-ottoihin – vai pitääkö lopulta ollenkaan.

Venäjän viranomaiset ovat kuitenkin ehtineet jo aiemmin vahvistaa, että mahdollisissa pakko-otoissa autoja otettaisiin rintamalle lähtökohtaisesti vain julkisorganisaatioilta, ei yksityisiltä kansalaisilta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?