Jukan BMW X5 on seissyt pihassa jo vuosia, mutta ajaa sillä ei voi – erikoinen vyyhti on paisunut jo melkoisiin mittoihin

Tamperelaisen Jukka Lehtosen pihassa on seissyt kolmisen vuotta auto, joka on tullut hänelle poikkeuksellisen kalliiksi. Lehtonen on laittanut omia rahojaan autoon kiinni noin 70 000 euroa.

Yli kolme vuotta riidan kohteena oleva BMW on seissyt tamperelaisella omakotialueella käyttämättömänä.

6.3. 7:00

Lehtonen ei saa ajaa ostamaansa autoa, sitä ei ole katsastettu, eikä hän tiedä millainen vakuutus autossa on, eikä auto ole tällä hetkellä edes hänen nimissään.

Autosta on riidelty ulosotossa, kuluttajariitalautakunnassa, käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa. Edessä on vielä ainakin yksi oikeudenkäynti, jonka jälkeen maksaja voisi saada auton nimiinsä.

Kaikki voisi olla toisinkin, jos auton myynyt tuusulalainen liike olisi hoitanut vastuunsa BMW X5:stä ja maksanut Lehtoselle oikeuden määräämät korvaukset.

Lue lisää: Aukoton huoltohistoria oli reikiä täynnä – Mersun ostaja jäljitti oikeita tietoja Saksasta asti

Autokauppa on lopettanut toimintansa. Omistajat ovat todennäköisesti Virossa. Yrityksellä on velkoja ulosotossa, mutta konkurssiin yritystä ei ole toistaiseksi haettu.

Lehtosella on usean kymmenen tuhannen euron saatavat autokauppiaalta.

– Paska fiilis kaikesta on jäänyt. Yrittäjään ei saa yhteyttä. Hän on kadonnut jäljettömiin, 43-vuotias Lehtonen kummastelee.

Lue lisää: Mercedeksen ostanut löysi runkopalkista epäilyttäviä jälkiä – myyjä lohdutti, että huonommin varusteltuja myydään kalliimmalla

Komeat olivat puitteet, joissa Lehtonen kaupat teki.

– Pihassa seisoi vieri vieressä 60 000 – 70 000 euron hintaisia Camaroita. Kauppa tuntui käyvän hyvin.

Lehtosta oikeudessa avustanut lakimies Mikko Laakso hoitaa ammatikseen autokauppariitoja helsinkiläisessä Lakiasiaintoimisto Lehtonen Oy:ssä, joka on alansa kokeneimpia yrityksiä.

– Monenlaista kauppaa olen urallani hoitanut, mutta Tampereen bemarikeissi mahtuu kolmen erikoisimman joukkoon, Laakso sanoo.

BMW X5:n myynti-ilmoituksen tiedot vakuuttivat Jukka Lehtosen.

Lehtonen osti BMW X5:n yli neljä vuotta sitten 25 250 eurolla. Auto oli otettu käyttöön 2007 ja sillä oli ajettu 158 000 kilometriä. Se oli tuotu maahan käytettynä.

Vain viikko kului kaupanteosta, kun ensimmäiset viat paljastuivat ja lopulta käynnistyi kymppitonnien remonttikierre, joka päättyi moottorin vaihtoon ja oikeustaisteluun.

Lehtonen ehti ajaa autolla noin 12 000 kilometriä. Auto oli lopulta ajokelvoton.

Autosta on riidelty kuluttajariitalautakunnassa, Tampereen käräjäoikeudessa kahdesti ja kerran kiista oli Turun hovioikeudessakin. Kaikki kiistat Lehtonen on voittanut.

Kuluttajariitalautakunta suositti, että myyjä hyvittäisi moottoriremontista noin 14 500 euroa. Summa koostui 11 000 arvoisesta moottorista ja asennustöistä. Rahoja ei kuluttaja saanut.

Vaikka käräjäoikeus ei kauppaa purkanut, niin ratkaisun perusteella myyjän olisi tullut palauttaa noin 35 000 euroa alennuksena, korvauksina ja oikeuskuluina, mutta rahoja ei tälläkään kertaa kuulunut.

Auto oli käräjäoikeuden mukaan huonommassa kunnossa kuin kuluttaja oletti kauppaa tehdessään.

Käräjäoikeus totesi, että koska myyjä ei suostunut korjaamaan virheitä, oli kuluttajalla oikeus purkaa kauppa tai vaati virhettä vastaavaa hinnanalennusta.

Lue lisää: Autoliike myi Bemarin kahdesti nelivetona – Niklas: katsastaja kertoi, että olinkin ajanut takavetoista

Yrittäjä valitti käräjäoikeuden ratkaisusta Turun hovioikeuteen. Hovioikeus ei päässyt asiaa käsittelemään, sillä yrityksen edustaja perui valituksen ja käräjäoikeuden ratkaisu jäi voimaan.

Ulosottoviranomaisilta Lehtonen sai tiedon, jonka mukaan autoliikkeellä on useita velkojia, joiden vaatima kokonaisvelkasumma on satoja tuhansia euroja.

Toimintansa lopettaneella yrityksellä on omaisuutta, mutta mitä se on ja missä se on, ei ole selvinnyt.

Autoliikkeellä on useita velkojia.

Varmistaakseen saataviaan Lehtosen lakimies on jättänyt Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen vahvistuskanteen, jotta Lehtonen voisi edes saada jonkin verran rahojaan takaisin.

Lue lisää: Ostajalle selvisi tuonti-Bemarinsa kolaritausta –  yritti purkaa kaupan, 40 000 euron arvosta katosi hetkessä puolet

Lehtonen ei ole saanut autoa edes nimiinsä, koska rahoitusyhtiö siirsi rahoituksen autoliikkeelle. Auto on tällä hetkellä myyjäliikkeen nimissä, eikä Lehtonen saa sitä omiin nimiinsä ilman uutta oikeudenkäyntiä.

Lehtonen ja hänen lakimiehensä ovat olleet tapahtuneesta yhteydessä Traficomiin, mutta Lehtosta ei ole voitu kirjata haltijaksi, koska autoliikkeeseen ei saada yhteyttä.

Autoliike on Lehtoselle velkaa ja autoliikkeellä on saatavia Lehtoselta. Lopullinen järjestely edellyttää vielä oikeuden päätöstä, jotta auton omistajuus voitaisiin vahvistaa Lehtosen nimiin.

Lue lisää: Mies osti käytetyn Bemarin vikavalosta huolimatta – remonttikierteen jälkeen pohdittiin myyjän vastuuta

Lehtonen on säilyttänyt kaikesta huolimatta optimistisen asenteensa ja uskoo uuden oikeudenkäynnin ratkaisevan kimurantin tapauksen. Rahanmenoa on taas tiedossa muutama tonni.

Mutta missä kunnossa mahtaa Bemari silloin olla?

– Autoa ei ole kuin silloin tällöin käynnistetty. Ajettu sillä ei ole, enkä tiedä millainen vakuutuskaan siinä on, Lehtonen tuumaa.

Ennen kuin mies saa maksamansa X5:n alleen hän liikkuu lähes 450 000 kilometriä ajetulla autolla – tietenkin Bemarilla, joka on malliltaan 530 ja farmari.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?