Sähköautokyselyssä nousi esiin merkittävä ongelma – ”Helppouteen ei luoteta”

Jopa yli miljoona suomalaisautoilijaa ajattelee, että sähköauton hankinnan esteenä on kotilatausmahdollisuuden puute.

Latauskaapeleista on tullut entistä yleisempi näky niin autoissa kuin pysäköintipaikoillakin. Läheskään kaikilla ei ole silti mahdollisuutta ladata autoa omassa kotipihassa.

25.2. 13:30

Moni suomalainen ajattelee sähköauton lataamisen olevan syystä tai toisesta vaikeaa. Asia selviää latauslaitevalmistaja CTEKin teettämästä kyselystä, jossa kartoitettiin hiljattain asenteita sähköautoja kohtaan.

– Yli 40 prosenttia suomalaisista ilmoittaa, että sähköauton hankintaa estää kotilatausmahdollisuuden puute, CTEKin myyntipäällikkö Pasi Ahola kertoo.

Voimassa olevan ajokortin haltijoihin suhteutettuna kyse olisi siis määrällisesti jopa yli 1,4 miljoonasta suomalaisesta.

Lue lisää: Autoliitto rakentaa lataus­verkostoa – ensimmäinen avattiin, sata tavoitteena

Aholan mukaan on olemassa viitteitä, että ainakin osalla kansalaisista on mahdollisesti hyvinkin virheellinen käsitys siitä, mitä esimerkiksi kotilatausasema maksaa.

– Nykyään jo alle 800 eurolla saa monipuolisen sähköauton latauslaitteen, jonka saa tarvittaessa matkalle tai mökillekin mukaan.

CTEKin kyselyssä sähköautojen julkisen latausverkoston valtakunnallinen kattavuus arveluttaa eniten Itä- ja Pohjois-Suomessa. Paras luottamus latausinfrastruktuurin kattavuuteen on pääkaupunkiseudulla ja Länsi-Suomessa.

– Henkilöautoja palveleva julkinen latausinfrastruktuuri on laajentunut nopeasti viime vuosina, mutta tämäkään ei välttämättä ole vielä ihmisten tiedossa. Latausinfran peittävyys Suomessa on jo melko hyvä ja Traficomin tilastojen mukaan lähes koko maassa lähin julkinen latausasema löytyy 50 kilometrin säteellä.

Lue lisää: Saako työpaikalla ladata autoa ilmaiseksi? Ja onko työnantajan pakko antaa sähköä?

– Kyselystämme nousee selvästi esiin, että ihmiset tarvitsevat lisää tutkittua tietoa sähköautojen hankinnan tueksi. Sähkön nykyinen hintataso ensinnäkin arveluttaa kuluttajaa ja myös latauksen helppouteen ei luoteta. Valtiovallan esittämä tavoite 700 000 sähköautosta vuoteen 2030 mennessä ja päästöjen aleneminen tuskin toteutuvat, jos päivitettyä tietoa ei ole laajalti ja julkisesti tarjolla, Ahola pohtii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?