Pyöräilijöiden promilleraja esillä tuoreessa esityksessä

Onnettomuustietoinstituutti on koostanut liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tekemien havaintojen perusteella esityksen pyöräilyn turvallisuuden parantamiseksi.

Tutkijalautakuntien arvion mukaan kypärän käyttö olisi viiden vuoden aikana voinut pelastaa 26 pyöräilijää.

25.2. 16:15

Esitys sisältää toimenpide-ehdotuksia mm. liikenne- ja viestintäministeriölle, Traficomille, Väylävirastolle, ELY-keskuksille, Liikenneturvalle, Pyöräliitolle ja Pyöräilykuntien verkostolle.

Neljännes pyöräilijöille tapahtuvista kuolemaan johtavista tieliikenneonnettomuuksista aiheutuu pyöräilijän saamasta sairauskohtauksesta. Nämä onnettomuudet pois lukien vuosittain menehtyy keskimäärin 15–20 pyöräilijää.

Pyöräilyonnettomuuksille on tyypillistä pyöräilijän päihtymys. Keskimäärin viidennes menehtyneistä pyöräilijöistä on onnettomuushetkellä ajanut alkoholin vaikutuksen alaisena.

Lue lisää:  ”Poliisilla ei ole oikeutta puhalluttaa sähkö­potkulaudoilla liikkuvia” – poliisitarkastaja haluaa promillerajan

Onnettomuustietoinstituutti esittää, että pyöräilyn promillerajaharkinnassa selvitetään sekä mahdolliset liikenneturvallisuusvaikutukset että käytännön mahdollisuudet rajan asettamiseen. Promillerajasta tehtävä selvitys on mainittu myös lvm:n liikenneturvallisuusstrategiassa vuosille 2022–2026.

Lue lisää: Pyöräilijöitä koskeva promille- ja päihderaja etenee – selvityksessä mukana myös sähköpotkulaudat

Liikenneturvallisuusstrategiassa pyöräilyturvallisuuden kehittämiseksi on esitetty muun muassa ajonopeuksien laskemista koulujen ja päiväkotien läheisyydessä sekä alueilla, joilla on runsaasti pyöräliikennettä tai jalankulkua. Lisäksi strategiassa on mainittu liikennesäännöistä ja turvalaitteista viestiminen sekä infrastruktuurin parantaminen.

Lue lisää: Hallituksen uusi strategia tyrmää pyöräilijöiden promillerajat – ”vähentäisi pyöräilyn ja sähköpotkulautojen houkuttelevuutta”

Lue lisää: Autotuojien pomo ehdottaa pyöräilijöille ja potku­lautailijoille promillerajoja, pakollista rekisteröintiä ja liikenne­vakuutusta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?