Väyläviraston tutkimuksessa päivitettiin tutkimustietoa talvirengastyypin vaikutuksesta liikenneturvallisuuteen.
Kitkarenkaat ovat nykyaikaisissa autoissa paitsi aiempaa turvallisemmat myös niiden osuuden Suomessa voisi tuplata (nykyisestä 14 prosentista) ilman oleellisia haittavaikutuksia liikenneturvallisuuteen tai talvikunnossapitoon, Väylävirasto kertoo tiedotteessaan.
Tutkimuksessa tarkasteltiin talvirengastestejä vuosilta 1990–2022 sekä kuolemaan johtaneita talvikauden onnettomuuksia vuosina 1997–2020.
Aineisto osoittaa, että kitkarenkaita käyttävien onnettomuudet ovat vähentyneet selvästi verrattuna nastarenkaita käyttävien onnettomuuksiin. Vaikuttaviksi tekijöiksi arvioidaan ainakin henkilöautojen turvatekniikan kehitys sekä keskimääräistä kokeneemmat kuljettajat. Lisäksi haastavimmat talvikelit ovat viimeisen 10–15 vuoden aikana vähentyneet.
Vaikka tutkimuksen pääviesti onkin, että kitkarenkaat ovat nykyaikaisissa ajonvakautusjärjestelmillä varustetuissa autoissa aiempaa turvallisemmat, se ei Väyläviraston mukaan tarkoita sitä, että kitkat olisivat turvallisempi tai muutenkaan parempi vaihtoehto kuin nastat.
Esimerkiksi rengastyyppien ero jääpidossa nastojen hyväksi on säilynyt lähes muuttumattomana koko tarkastelujakson ajan, mutta pitoero vaihtelee voimakkaasti (10–40 prosenttia) jään rakenteen mukaan.
Nastarenkaiden huono puoli on se, että ne kuluttavat asvalttia ja tiemerkintöjä sekä heikentävät ilmanlaatua.
Lue lisää: Moottori-lehden testissä kesärenkaan halpa hinta näkyi tuloksissa
Tutkimustulos muistuttaa myös, että nastarenkaiden jään karhennusvaikutus vähenisi selvästi, jos kitkarenkaiden osuus olisi 50–75 prosenttia. Tällä olisi oleellinen merkitys liikenneturvallisuuden kannalta. Karhennusvaikutustestit ovat tarkastelleet tilannetta vain henkilöautojen osalta, eikä raskaan liikenteen vaikutusta tien pinnan kiillottajana ole huomioitu.