Suomen edullisimman seitsemän­paikkaisen pihistelijä­hybridin voimalinja saattaa hämmentää

Seitsemänpaikkaiselle Dacia Jogger Hybrid 140:lle ei tahdo löytyä kilpailijaa samasta hintaluokasta.

Jogger Hybridin ns. monitilavaihteisto valitsee 15 eri vaihtoehdosta kuhunkin tilanteeseen parhaan mahdollisen ajotilan.

24.2. 8:30

Cascais, Portugali

Ilta-Sanomien ensitestissä juuri ollut uusi Dacia Jogger Hybrid 140 edustaa viimeisimmän aallon hybriditekniikkaa. Tilavan, seitsemänpaikkaisen hybridi-Joggerin voimalinjan ytimessä on 1,6-litraisen vapaasti hengittävän bensiinimoottorin parina kaksi sähkömoottoria, varsinainen 36 kilowatin (49 hv) tehoinen sähkömoottori ja käynnistingeneraattori. Paletin jatkona on Renault’n tuttu tekninen innovaatio, ns. monitilavaihteisto.

Hieman hämmentävästä nimestään ja näennäisestä monimutkaisuudestaan huolimatta tämä automaattivaihteisto toimii varsin nätisti. Käytettävyydeltään uusin Jogger on simppeli hybridi: ajaminen on suoraviivaisen helppoa, eikä auton ajamisessa ole mitään tavallisuudesta poikkeavaa.

Kuvassa näkyy polttomoottorin ja sähkömoottorin välissä sijaitsevan monitilavaihteiston vetopyörästöä.

Suurin yllätys lienee kuitenkin auton kulutus, sillä testilenkin aikana kulutus jäi vain 4,6 litraan sadalla sekalaisessa, moottoritiepätkiäkin sisältäneessä noin 100 kilometrin ensitestissä. Se on suorastaan erinomainen tulos tämän kokoluokan autolle, vaikka lenkin keskinopeus jäikin suhteellisen alhaiseksi. Hybridi-Jogger painaa noin 1 400 kiloa, eli kilot ovat pysyneet mukavasti kurissa.

Dacia Jogger Hybrid 140 -mallia ei voi ladata ulkoisesta lähteestä, vaan ajoakku kerää energiaa talteen esimerkiksi Toyotan perushybridien tapaan jarrutuksissa ja vauhtia vähennettäessä.

Ajoakkua voidaan ladata myös auton bensiinimoottorilla auton elektroniikan optimoidessa kaiken aikaa moottoreiden käyttöä parhaan taloudellisuuden saavuttamiseksi. Kulutus on jopa 40 prosenttia pienempi kuin vastaavalla perinteisellä bensiinimoottorilla varustetulla autolla. Sähköllä edetään parhaimmillaan jopa 80 prosenttia ajosta.

Jogger Hybrid 140 on Suomessa aina seitsemänpaikkainen ja Extreme-varusteltu. Kattokaiteet muuntuvat näppärästi myös pyörätelineeksi.

Lue lisää: Edullisen automerkin johtaja haukkui suuriakkuiset autot – ”Sulaa hulluutta!”

Uuden hybridi-Joggerin ensitestiarvio julkaistiin Ilta-Sanomien paperilehdessä tänään 24. helmikuuta.

Lue lisää: Koeajossa seitsemän hengen säästöpakkaus – asialliset hommat hoitavaa Dacia Joggeria ei hinta rasita

Keskitason Expression-varusteltua hybridi-Joggeria ei tuoda ainakaan toistaiseksi maahamme.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?