Moottori-lehden rengas­testissä ”historiallisen alhainen tulos”

Moottori-lehti vertaili kahdeksan aasialaisvalmistajan kesärenkaita. Tulokset eivät mairitelleet kiinalaisia renkaista.

Märällä asvaltilla Winrun oli heikoin kaikilla osa-alueilla.

22.2. 13:09

Testin renkaat kuuluivat kokoluokkaan 205/55 R16. Moottorin mukaan japanilainen Bridgestone toimi testissä mittapuuna muille, ja se voittikin testin selvällä erolla kakkossijalle sijoittuneeseen japanilaiseen Toyoon nähden.

Testiin valitut muut valmistajat olivat eteläkorealaiset Nexen ja Kumho, taiwanilainen Maxxis, kiinalaiset Austone ja Winrun sekä singaporelainen Giti Tire GT Radial Champiro FE2 -renkaallaan. Puolet testin renkaista on valmistettu Kiinassa.

Kiinalaisten renkaiden myyntivalttina on ollut edullinen hinta, mutta erityisesti ääritilanneominaisuuksiltaan halvimman hintaluokan renkaat ovat jääneet pahasti muista jälkeen.

Kuivalla asvaltilla jarrutustestissä Austone oli viimeinen ja Winrun sitä edellisellä sijalla. Väistökokeessa Winrunin ja Austonen kanssa surkeimmasta suorituksesta vastasi Nexen. Kaikkien näiden renkaiden kohdalla väistökokeen rajanopeudeksi muodostui 90 km/h, mikä on historiallisen alhainen tulos Moottorin testeissä. Vertailun vuoksi: väistökokeesta parhaiten suoriutuneella Bridgestonella raja tuli vastaan peräti 20 km/h suuremmalla nopeudella.

Märällä asvaltilla Winrun oli heikoin kaikilla osa-alueilla. Austone yllätti parhaalla tuloksella vesiliirtokokeessa, mutta sekä jarrutuksessa että ajettavuudessa märällä asvaltilla se oli toiseksi viimeinen.

Testirenkaat, koko 205/55 R16

Merkki ja malli –  yleisarvosana

Bridgestone Turanza T005 –  8,8

Toyo Proxes Comfort –  8,5

GT Radial Champiro FE2 –  8,1

Nexen N Blue HD –  8,0

Kumho Ecowing ES31 –  7,9

Maxxis Mecotra 3 –  7,9

Austone Athena SP-6 –  7,6

Winrun R330 –  7,1

Lue lisää: Miksi nastarenkaat sähköautossa voi olla huono ratkaisu?

”Huonot ominaisuudet tulevat esiin juuri yllättävissä tilanteissa”

Väistökokeesta parhaiten suoriutui Bridgestone.

Kun Moottori testasi renkaita viime syksynä, kalleimman renkaan (Bridgestone) hinta oli 88,90 euroa/kpl ja halvimman (Austone) 60,80 euroa. Moottorin mukaan tuoreen hinnaston mukaan Austonen kappalehinta on laskenut hieman yli 50 euroon, mutta kaikkien muiden testin renkaiden hintoihin on tullut keskimäärin noin 16 prosentin korotus.

– Renkaat ovat yksi tärkeimmistä auton turvavarusteista, joten pelkän hinnan perusteella ei kannata ostopäätöstä tehdä. Edullisissa renkaissa on hyviä vaihtoehtoja, mutta kuten testimme osoitti, valitettavasti myös vaarallisen heikkoja suorituksia. Pahinta on se, että huonot ominaisuudet tulevat esiin juuri yllättävissä tilanteissa eli silloin, kun renkaalta kaivattaisiin pitoa kaikkein eniten, Moottorin toimituspäällikkö Jussi Saarinen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?