Dieselien suosio laskee yhä, mutta valtion kassaan ne tuovat eniten rahaa – selitys yksinkertainen

Suomessa autoveroa maksettiin viime vuonna 500 miljoonaa euroa.

Vuonna 2022 autoveroa määrättiin noin 153 800 ajoneuvosta yhteensä 503,2 miljoonaa euroa. Autovero on kertaluonteinen vero, joka maksetaan Suomessa ensimmäisen kerran rekisteröitävistä tai käyttöönotettavista henkilö- ja pakettiautoista, moottoripyöristä ja kolmi- tai nelipyöristä.

21.2. 8:45

Dieselmoottoristen henkilöautojen ensirekisteröinnit ovat vähentyneet selvästi kymmenen viime vuoden aikana. Osuus on laskenut nopeasti neljänneksestä noin kymmeneen prosenttiin.

Verohallinnon mukaan silti eniten autoveroa maksettiin uusista dieselautoista. Uusien dieselkäyttöisten henkilöautojen autoveron mediaani oli 6 238 euroa. Käytetyistä dieselautoista maksettu autoveron mediaani oli suuruudeltaan 4 613 euroa.

– Korkeaa veroa selittää se, ettei pieniä ja edullisia dieselautoja juuri enää valmisteta. Maahantuodut dieselautot ovat usein suuria, esimerkiksi veneen tai hevostrailerin kuljettamiseen tarkoitettuja autoja, jolloin auton hinta ja vastaavasti myös autoveron määrä ovat korkeat, ylitarkastaja Tapio Rouhiainen sanoo.

Bensiinikäyttöisten henkilöautojen autoverojen mediaani oli 2 600–2 700 niin uusissa kuin käytetyissäkin autoissa. Uusien lataushybridien autoveron mediaani oli noin 1 800 euroa ja käytettyjen 1 455 euroa.

Lue lisää: Valtion autoverokertymä putosi merkittävästi – näin tuotot laskevat

Autoveroprosentin suuruus määräytyy henkilö- ja pakettiautoilla valmistajan ilmoittamien hiilidioksidipäästöjen mukaan ja moottoripyörillä iskutilavuuden mukaan. Autovero lasketaan ajoneuvon verotusarvosta, joka perustuu ajoneuvon yleiseen vähittäismyyntihintaan Suomen markkinoilla.

Mediaani on jakauman "tyypillinen" arvo, suuruusjärjestykseen asetettujen havaintoarvojen keskimmäinen arvo. Autoveron maksaa yleensä ajoneuvon maahantuova yritys.

Lue lisää: Verohallinto kertoo tekevänsä yhä useammin veropäätöksiä joissa autoveron osuus on pyöreä nolla

Useimmin verotetut automerkit 2022

Lukumäärällisesti eniten verotetut automerkit ( sisältää sekä uudet että käytetyt autot):

1. Toyota (13,0 prosenttia kaikista verotetuista ajoneuvoista)

2. Mercedes-Benz (10,3 %)

3. Volvo (9,8 %)

4. Volkswagen (9,7 %)

5. BMW (7,5 %)

Useimmin verotetut sähköautomerkit 2022

Lukumäärällisesti eniten verotetut sähköautomerkit (sekä uudet että käytetyt autot):

1. Tesla (19,2 prosenttia kaikista sähköautoista)

2. Volkswagen (11,8 %)

3. Nissan (7,0 %)

4. Hyundai (6,6 %)

5. Volvo (5,9 %)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?