Turvaistuimen käytössä on useammin puutteita, kun kyydissä on lasten kavereita

Asianmukainen turvaistuin on lapselle oikeankokoinen ja oikein kiinnitetty.

Liikenneturvan suositus on, että lapsi matkustaa selkä menosuuntaan asennetussa turvakaukalossa ja myöhemmin -istuimessa mahdollisimman pitkään, vähintään neljävuotiaaksi asti.

19.2. 12:00

Liikenneturvan kyselyn mukaan omien lasten turvaistuimien asianmukaisuudesta huolehditaan jo kiitettävästi, mutta kyydissä matkustavien muiden lasten turvaistuimien käytössä on vielä parantamisen varaa.

Huoltajille suunnattu Liikenneturvan kysely kertoo, että pääsääntöisesti omaa alle kouluikäistä lasta ei lähdetä kuljettamaan, ellei lapsi ole asianmukaisessa turvaistuimessa.

Jos kyydissä on myös muita kuin oma alle kouluikäinen lapsi, osa huoltajista on kuitenkin valmiimpi joustamaan asianmukaisen turvalaitteen käytöstä.

Lue lisää: Suojatielle ajetaan tuntuvalla ylinopeudella – ”Suoraan sanottuna tämän pistokokeen reputti liian moni kuljettaja”

– Voiko taustalla olla esimerkiksi se, että ei uskalleta puuttua ystävien lasten turvaistuinten käyttöön? Lyhyet matkat eivät tee poikkeusta turvaistuimen käytössä, sillä onnettomuuksia tapahtuu myös kodin läheisyydessä, Liikenneturvan suunnittelija Ida Maasalo sanoo.

Onnettomuustietoinstituutin mukaan lasten liikennekuolemien taustalta löytyy puutteita turvalaitteiden käytössä. Joko lapsella ei ollut mitään turvalaitetta tai lapsen käytössä olleessa turvalaitteessa tai sen kiinnityksessä oli puutteita.

Liikenneturva kannustaa ottamaan turvalaitteet rohkeasti puheeksi lähipiirin kanssa.

Lasten turvallinen kuljettaminen autossa pähkinänkuoressa

  • Vauva matkustaa aina turvakaukalossa

  • Liikenneturvan suositus on, että lapsi matkustaa selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa mahdollisimman pitkään, vähintään neljävuotiaaksi asti. Näin siksi, että lapsen pää on suhteessa painavampi ja kolarissa pää voi retkahtaa eteenpäin aiheuttaen vakavan vamman.

  • Turvaistuinta on hyvä käyttää 150 cm pitkäksi asti. Selkä menosuuntaan turvaistuimen jälkeen turvallisin lapselle on turvavyöistuin, joka suojaa myös sivutörmäyksissä.

  • Lapselle turvallisin paikka autossa on turvaistuimessa takapenkillä.

Lähde: Liikenneturva

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?