Kuinka moni haluaisi autoonsa kierrätysosia? Nyt sitäkin on taas tutkittu

Auton korjauksessa käytettävän osan ei välttämättä tarvitse olla aivan uusi.

Jo kaksi kolmesta toivoo kierrätettyjä osia autoonsa.

19.2. 16:00

Autokorjauksen ympäristöhaittoja on mahdollista vähentää monin tavoin.

Eräs keinoista on kierrätettyjen varaosien käyttäminen, jota toivoo oman autonsa korjausmahdollisuudeksi jopa 64 prosenttia suomalaisista, kertoo vahinkokorjaamoketju Autoklinikka.

Lue lisää: Tästä syystä vaurioitunut tuulilasi kannattaisi korjata heti kuntoon – muista myös pyyhkijät ja suodatin

Yhtiön uuden kyselytutkimuksen mukaan lähes joka kolmas suomalaisista autoilijoista toivoisi siis autonsa pelti- tai kolarivaurion korjauksessa käytettävän uusien osien sijaan kierrätysosia.

Vain 12 % vastaajista sanoo, että ei toivoisi kierrätysosia käytettävän. Jäljelle jäävät vastaajat ilmoittavat, etteivät osaa sanoa.

Lue lisää: Huolettaako käytetyn sähköauton ajoakun kunto? Näin sen voi testata

Autoilijoiden asennetta kierrätysosiin tutkittiin myös keväällä 2021. Tuolloin 79 prosenttia vastanneista kertoi tietävänsä, että kierrätettyjä varaosia voidaan hyödyntää autojen korjauksessa. Vastaava osuus, 80 prosenttia, vakuutti myös, että haluaisi oman autovaurionsa korjauksessa käytettävän hyötyosia mahdollisuuksien mukaan.

Epävarmuudesta kertovaa vastausvaihtoehtoa kierrätysosien käyttötoiveeseen liittyen ei vuoden 2021 kyselyssä ollut.

Lue lisää: Audi-mies odotti ojassa hinaajaa – puolen vuoden päästä auttaja sai 5 200 euron laskun

– Tärkein huomio tutkimustulosten välillä lienee se, että selkeän kielteisesti kierrätysosiin suhtautuvien osuus on laskenut. Vaikuttaa siltä, että vaikka kaikki kuluttajat eivät ehkä vieläkään tunne kierrätysosia käsitteenä, tai niiden hyötyjä, yhä useampi on avoin niiden käytölle, sanoo Autoklinikan Valtteri Savolainen.

Kyselyt toteutti Syno International Omnibus-tutkimuksina toukokuussa 2022 ja tammikuussa 2023. Kyselyotos on väestöä demografisesti edustava.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?