Suuntaatko sähköautolla talvilomalle? Latausasiantuntija antaa kolme tärkeää vinkkiä

Aiempaa useampi suomalainen suuntaa talvilomalle sähköautolla.

Nähtäväksi jää, ruuhkautuvatko esimerkiksi pääväylien latauspisteet tulevien hiihtolomien aikana. Se on kuitenkin jo selvää, että liikkeellä on ennätyksellinen määrä sähköautoja ja lataushybridejä.

18.2. 7:00

Sähköauto on toimiva vaihtoehto pakkasajoon, sillä autojen akut kestävät testatusti hyvin myös kylmää. Jos sähköautoilu on kuitenkin itselle uutta, kannattaa mielessä pitää muutamakin perusasia.

Sähköautojen latausverkosto K-Latauksesta vastaava Iiro Määttänen kertoo, että ensimmäinen niistä on lämpötilan vaikutus kulutukseen:

Lue lisää: Autoliitto varoittaa: Sähköauto voi rikkoutua jäisessä sohjossa katsastuskelvottomaksi

– Kylmyys lisää niin sähköauton kuin polttomoottoriauton kulutusta, sillä auton lämmittäminen vie energiaa. Samalla kylmyys voi vaikuttaa lataustehoon: jos auton akku on kylmä laturille saavuttaessa, myös latausteho voi olla totuttua alhaisempi.

Kovalla pakkaskelillä kannattaa siis varautua lataamaan sähköautoa kesäkeliä useammin. Lisäksi auto kannattaa esilämmittää ennen liikkeellelähtöä.

Lue lisää: Yle: Jaakko myi vajaan vuoden käytössä olleen autonsa 6 000 euron voitolla – ”Olihan se outoa”

– Polttomoottoriautojen tavoin myös sähköauto kannattaa esilämmittää. Sähköautolla se kannattaa tehdä latausjohtoon kytkettynä, jos mahdollista. Sähköautoissa esilämmityksellä voi laskea alkumatkan kulutusta, sillä matkaan lähdettäessä lämpimät sisätilat eivät kuluta akun energiaa samalla tapaa kuin kylmät. Esilämmityksen avulla varmistetaan, että auto toimii parhaalla mahdollisella tavalla sekä parannetaan turvallisuutta ja mukavuutta.

Lue lisää: Rovaniemelle rakentui maailman erikoisimpiin lukeutuva autoliike – tältä se näyttää

Monessa sähköautomallissa esilämmitys lämmittää auton sisätilojen lisäksi myös akkua, mikä puolestaan laskee ensimmäisten kilometrien kulutusta, edistää akun pitkää käyttöikää ja parantaa jarrutusenergian talteenottoa.

– Parasta mahdollista lataustehoa hakeva lataa suurteholatauspisteellä mahdollisimman tyhjää akkua. Siitä huolimatta pakkasella ei kannata säästellä latausta, kuten ei tankkaustakaan, aivan viimeisille kilometreille saakka.

– Sähköauton akussa on hyvä pitää noin 50 kilometrin matkan verran puskuria yllättävien tilanteiden varalta. Käytännössä voi toimia vaikkapa niin, että aloittaa matkan lähtöpaikasta sen verran vajaalla akulla, että pääsee varmasti sopivalle latauspaikalle, jossa ottaa suurteholatauspisteeltä taas sen verran sähköä, että pääsee seuraavalle tauko- ja latauspaikalle tai perille määränpäähän.

Lue lisää: Moottori-lehden sähköautolle naureskeltiin Savossa avoimesti – yksi fakta sai kuitenkin hymyt hyytymään

Viimeisenä neuvonaan Määttänen kehottaa varaamaan matkaan riittävästi aikaa ja leppoisaa mieltä – etenkin jos liikkeellä ollaan lomaruuhkien aikaan.

– Mikäli mahdollista, omat matkat kannattaa ajoittaa muihin ajankohtiin kuin ruuhkahuippuihin. Sujuvan matkanteon voi varmistaa suunnittelemalla latauspysähdykset jo etukäteen. Sähköautoilijoille ja seurueilleen latausajankohdat tarjoavat hyvän taukohetken, jonka voi käyttää esimerkiksi kahvitaukoon, ruokaostosten tekemiseen tai happihyppelyyn.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?