”Polttoaineverotuksen kiristäminen olisi tarpeellista kustannustehottomien toimien, kuten jakeluvelvoitteen, käytön vähentämiseksi.”
Näin toteaa nyt valtiovarainministeriön juuri julkaiseman virkamiespuheenvuoron taustamuistio, jossa käsitellään tulevan vaalikauden talous- ja hallintopolitiikan lähtökohtia ilmastopolitiikan näkökulmasta.
Lue lisää: Näin autoveron poisto bensiini- ja dieselautoilta vaikuttaisi polttoaineen hintaan
VM:n mukaan mukaan päästöjen vähentämisessä kustannustehokkaita ohjauskeinoja ovat tuotannon päästöjä hinnoittelevat päästökauppa ja verot.
Muistio kertoo, että Suomi on vähentämässä esimerkiksi liikenteen laskennallisia päästöjä keinoin, joiden taloudelliset kustannukset ovat hyvin korkeita, mutta joiden vaikutus koko maapallon päästöihin on vähäistä tai pahimmillaan jopa negatiivista.
Lue lisää: Talouselämä: Bensan hinnan nousu on edessä – verolla tai päästökaupalla
”Suomen taakanjakosektorin keskeisen politiikkatoimen, liikenteen uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoitteen... ...rajakustannus on noussut erittäin korkeaksi, noin tasolle 500-1000 €/tCO2, ja kansantaloudellinen kokonaiskustannus jo yli miljardiin euroon vuodessa. Jakeluvelvoitteella ei kuitenkaan todennäköisesti vähennetä globaaleja nettopäästöjä”, muistio summaa.
Lue lisää: Uunituore luku: Näin paljon bensiinin ja dieselin hinnassa on tällä hetkellä pelkkää veroa
Jakeluvelvoitteen sijasta kiristettävän polttoaineverotuksen ohella VM:n taustamuistio esittää vero-ohjauksen siirtämistä polttomoottoriautoissa ajoneuvoveron perusverosta polttoaineveroon, sähköautoissa ajoneuvoverosta autoveroon sekä dieselin ja liikenteessä käytettävän kaasun verotukien poistamista.
Taustamuistio on osa ministeriön julkaisusarjaa, jossa poliitikoille valotetaan tulevia kehitysnäkymiä ja nostetaan esiin talouspolitiikkaan liittyviä keskeisiä haasteita.