IS:n tiedot: Hallitus julkistaa pian bensiinin ja dieselin hintaan liittyvän uuden tukimallin

Uuden tukimallin toteutusvaihtoehtoineen olisi tarkoitus olla käytettävissä heti seuraavissa hallitusneuvotteluissa.

Tällaiset hinnat polttoaineasemien taulussa saattavat olla arkipäivää jälleen ensi vuonna. Tästä syystä suunnitteilla on tukimalli, jossa hinnannousua tasattaisiin ainakin kaikkein heikoimmissa asemissa oleville kansanryhmille sekä tulo- että aluepoliittisesti.

17.2. 10:13

Valtiovarainministeriö valmistelee parhaillaan muun muassa autoilijoille suunnattua uutta tukea, jossa nousevia polttoainehintoja kompensoitaisiin kotitalouksille tulo- ja alueperusteisesti.

Mukana valmistelussa ovat myös liikenne- ja viestintäministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö.

Lue lisää: Raportti: Tasapalautus olisi tehokkain tapa hyvittää polttoaine­kuluja pienituloisille

Mallin tarkasta sisällöstä ei ole tässä vaiheessa juuri tietoa, mutta sen on tarkoitus olla käytettävissä kevään 2023 hallitusneuvotteluissa.

Käytännössä malli on IS:n tietojen mukaan tarkoitus julkistaa tiettävästi jo maaliskuun alussa.

Mahdollista on, että uusi tuki perustuisi esimerkiksi tasapalautukseen eli polttoainekuluista riippumattomaan könttäsummakorvaukseen.

Talouspolitiikan arviointineuvosto on jo todennut, että nimenomaan tasapalautustuki olisi pienituloisimpia eniten hyödyttävä.

Suhteellisesti kaikkein suurimman taloudellisen taakan bensiinin ja dieselin korkeista hinnoista kantavat neuvoston tuoreen raportin mukaan kaupunkien ulkopuolella asuvat pienituloiset yksinhuoltajaperheet.

Lue lisää: Bensiinin ja dieselin hinnat uhkaavat räjähtää tammikuussa 2024 – korotus jopa yli 50 senttiä litralta

Uudessa tuessa on mahdollisesti mukana myös elementti, jossa tulotukea voitaisiin maksaa kotitalouksille myös automaattisesti, mikäli polttoaineiden markkinahinnat nousisivat äkilliseksi määritellyllä tavalla.

Uuden tukimallin käyttöönotto liittyy muun muassa vuoden 2024 alussa odottavaan jakeluvelvoitteen huomattavaan kasvattamiseen, jonka on arveltu nostavan bensiinin ja dieselin hintaa jopa 55 sentillä per litra.

Eduskunta on hyväksynyt uudet jakeluvelvoitepykälät joulukuussa 2022.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?