Jos autokauppaan painelee katselemaan esimerkiksi uutta Peugeot Rifteriä tai sen sisarautoja, saattaa hämmästyä.
Mallistossa on nimittäin enää vain sähköversioita, eli bensiini- ja dieselmalleja ei ole enää saatavilla lainkaan. Ja sama koskee nykyään myös Rifterin kaikkia rinnakkaismalleja eli Citroën Berlingoa, Opel Comboa ja Toyota Proace City Versoa.
Mutta näin se vaan maailma muuttuu.
Lue lisää: Koeajossa Toyota, jonka valmistuksen kanssa Toyotalla ei ole mitään tekemistä
Joten hyvä kysymys kuuluu: miltä perinteinen korkeakattoinen tila-auto tuntuu, kun kuorien sisällä ei ruksutakaan tuttu polttomoottori?
Ratin yli näkyvä mittaristo on tuttu Peugeot-tavaramerkki. Ratkaisu toimii ihan hyvin.
No ainakin moottorimelun osalta todella hiljaiselta. Muuten eroja ei suuremmin ole, mitä nyt polttomoottoriversion vaihteistonykäisyt ja sen semmoiset ovat kokonaan poissa.
Lue lisää: Pakettiautonakin tunnettu tila-auto sai sähkömoottorin – muunneltavuus yhä mukana
Auton täyssähköinen voimalinja on tuttua tavaraa monesta muustakin sähkö-Peugeotista, -Opelista ja niin edelleen. Tehoa on toisin sanoen tarjolla tasan sata kilowattia ja akun nettokoko on tasan 45 kWh. Muita ajoakkukokoja ei ole saatavilla.
Suomen oloihin varsin pieni akku onkin mallin pahin kompastuskivi. Itse moottoritehot kyllä riittävät arkiajoihin aivan hyvin.
Kuudes ja seitsemäs paikka ovat takaruumaan tuleva lisävaruste. Iso kontti on mainio myös tavaroille, esimerkiksi perhe- ja harrastekäytössä.
Korkeakorisessa autossa tila-autossa ajoenergia hupenee siis varsinkin talvella ja maantievauhdeissa nopeasti, minkä myötä pidempien matkojen taittaminen muodostuu noin reilun parinsadan kilometrin käytännön enimmäistoimintamatkalla helposti melkoiseksi säätämiseksi.
Kaupunkipyörityksessä tilanne on onneksi hiukan parempi – varsinkin jos Rifterin kanssa pääsee välillä sellaiseen parkkiin jossa sujuu luontevasti myös lataaminen.
Eli paljon riippuu siitä, millaiseen ajoon autoa käyttää.
Ulkomittoihin nähden hyvät tilat ovat tämän autotyypin paras puoli. Erillisistuimet taittuvat näppärästi lähes tasaiseksi lattiaksi.
Pakettiauton peruskori on henkilöauton mukavuuksilla ryyditettynä edelleenkin käytännöllinen ja sisätiloiltaan esimerkiksi perhekäyttöön aivan erinomainen ratkaisu.
Lue lisää: Auto Bild selvitti sähköautojen toimintamatkat 130 km/h vauhdissa – näin kävi
Koripituuksia Rifter-mallistossakin on kaksi, joista jo koeajettu lyhytkin on monin tavoin todella tilava.
Lisähinnasta Rifterin saa myös seitsenpaikkaisena, mikä laajentaa auton käyttömahdollisuuksia entisestään.
Polttomoottoritausta kiusaa selvimmin tässä. Takaovea ei saa auki, kun auto on latauksessa.
Hallintalaitteet ovat perinteiset ja tunnelma monilta osin kuin viiden vuoden takaa, niin hyvässä kuin pahassakin. Hipaisukytkimillä ei kikkailla ja katto on sen verran korkealla, että sisällä istuu ryhdikkäästi vaikka komea karvalakki päässä.
Lue lisää: Testatut töpselihybridit ylittivät jälleen luvatut kulutuslukemat – veropäättäjille selvä suositus
Alusta on jämäkkä ja akkujen paino tekee kulusta tukevaa. Ohjaus on ranskalaisen kevyt ja etäinen – ehkä vähän turhankin paljon.
Kaikkiaan e-Rifter on kuitenkin esimerkiksi lapsiperheen taajamapyörittelyihin osin aivan loistavakin auto, mikäli toimintamatkan (ja vain keskitason pikalataustehon) kanssa pärjää, eikä hintaa ole omaan budjettiin liikaa.
Peugeot e-Rifter Allure 50 kWh L1
Moottori sähkömoottori 100 kW (136 hv), 300 Nm Suorituskyky 0–100 11,2 s, huippunopeus 130 km/h, Kulutus 21,0 kWh/100 km, Akku 45 kWh (netto), sisäinen laturi 11 kW Latausnopeus n. 5 h (11 kW, 3-vaihe), n. 30 min (pikalataus 100 kW 0–80 %) Voimansiirto A, etuveto Mitat p 4 403, l 1 848, k 1 878 mm, akseliväli 2 785 mm, maavara 160 mm, omamassa 1 765 kg, tavaratila 597-2 126 l Hinta 41 990 euroa
Kiitämme
Erinomaisia tiloja arjessa
Käytön helppoutta
Moitimme
Jo vähän vanhahtavaa yleisolemusta
Niukkaa toimintamatkaa akku täynnä
Latausliittimen sijaintia