Käräjäkulut paisuivat hillittömiksi suhteessa parkkisakon suuruuteen – oikeus kyseenalaisti ammattitaidon

Oikeudenkäyntikulut kolmesta pysäköinnin valvontamaksusta tulivat niin korkeiksi, että Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus ei pitänyt summaa enää kohtuullisena.

Kohtuu ylittyi oikeuden mielestä, kun laskettiin oikeudenkäyntikuluja.

14.2. 6:48

Autojen omistaja voitti kiistan ja vaati kanteen nostaneelta Parkkipatelta 12 200 euron oikeudenkäyntilaskunsa maksamista.

Parkkipate piti summaa liian isona ja hyväksyi laskusta vain 5 356 euroa, minkä summan käräjäoikeuskin lopulta siunasi.

Käräjäoikeus muistuttaa ratkaisussaan, että häviäjä on velvollinen maksamaan vastapuolen toimenpiteistä kohtuulliset kulut, mutta nyt tuo raja ylitettiin.

Käräjäoikeus huomautti, että Parkkipaten intressi kiistassa oli noin 250 euroa ja että oikeudenkäyntiavustajan ammattitaitoon kuuluu mitoittaa toimenpiteensä suhteessa kiistan rahalliseen intressiin, joka ylitettiin 50-kertaisesti.

Tosiasiassa kolme vuotta sitten käynnistynyt kiista tuli parkkifirmalle kalliiksi. Se joutuu maksamaan noin 10 500 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Lue lisää: Autoilijat eivät rohjenneet nimetä pysäköintirikkeen tehneitä – 60 euron maksut paisuivat pitkälti yli tuhannen euron kuluiksi

Kyse oli kahdesta espoolaisen yrittäjän henkilökohtaisesti omistamasta autosta, jotka oli pysäköity vastoin ohjeita Espoossa Cityparkin valvomalla alueelle.

Omistaja ei juurikaan autoja käytä, vaan ne ovat espoolaisen yrityksen kymmenen työntekijän käytössä. Firman johdossa on auton omistajan puoliso.

Omistaja kiisti parkkifirman nostaman kanteen, koska hän ei ollut autojaan pysäköinyt, eikä hän myöskään nimennyt autojen käyttäjää. Parkkipaten mielestä omistajan tulisi ainakin tietää, kuka autoja käytti, jos ei omistaja itse ollut ratissa.

Parkkipaten valvomalla alueella oikeuden ratkaisun mukaan on selvästi ilmaistu kylteillä, että kyse on maksullisesta alueesta, ja lisäksi autot oli pysäköity ehtojen vastaisesti.

Lue lisää: Mitä tehdä, jos parkkimittari ei toimi eikä puhelimessa ole maksusovellusta? Kuntoilija kokeili onneaan

Käräjäoikeus ei epäillyt vastaajan kertomuksen luotettavuutta. Vastaajan puoliso kertoi asiat samalla tavoin.

Oikeus totesi, ettei vastaaja ollut pysäköinyt autojaan eikä Parkkipatella ollut oikeutta periä saatavia häneltä. Käräjäoikeus hylkäsi kanteen lokakuussa.

Parkkifirma haki valituslupaa Helsingin hovioikeudelta. Maanantaisella päätöksellään se ei myöntänyt jatkokäsittelylupaa.

Parkkipaten omat oikeudenkäyntikulut käräjä- ja hovioikeudessa olivat noin 5 200 euroa. Kaikkiaan käräjöinti maksoi parkkifirmalla noin 10 500 euroa, kun summaan lisätään vastapuolen osuus.

Lue lisää: Autoilija kaivoi alibin esiin – parkkifirma hävisi oikeudessa ja sai maksettavakseen tuhansien kulut

Lue lisää: Kolmen maksun periminen tuli kalliiksi Parkkipatelle – luopui kanteestaan ja esitti yllättävän vaatimuksen

Lue lisää: Auton omistajan työvuorolistat kaatoivat parkkifirman kanteen – maksajan rooliin joutui lopulta firma itse

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?