Testatut töpselihybridit ylittivät jälleen luvatut kulutuslukemat – veropäättäjille selvä suositus

Lataushybridiautojen tosielämän kulutusta tutkinut yliopisto kehottaa päättäjiä perustamaan päästöverotuksen mieluummin tien päällä kuin laboratoriossa mitattuihin lukuihin.

Lataushybridit yhdistävät polttomoottori- ja sähköautotekniikkaa.

16.2. 7:00

Grazin teknillinen yliopisto Itävallassa on testannut jälleen lataushybridejä todellisissa ajo-olosuhteissa ja saanut kokeiden perusteella tuloksen, jonka mukaan lataushybridiautoille ilmoitetut kulutuslukemat eivät edelleenkään pidä tosielämässä paikkansa.

Lue lisää: Koeajossa 280-hevosvoimainen Alfa Romeo – mallistossa ei lainkaan lataushybridiä, ja sehän jos mikä tuntuu myös tankatessa

Tuoreimmassa testissä olivat mukana ladattavat bensiinihybridit BMW 330e xDrive, Peugeot 308 PHEV sekä Renault Megane E-Tech Hybrid.

Täyteen ladatuilla testiautoilla ajettiin ensin vakioitu taajamareitti, jossa ajonaikaiset päästöt mitattiin suoraan pakoputkesta. Mitatut päästöluvut olivat osin jopa huomattavasti korkeammat kuin valmistajien ilmoittamat laboratoriotesteihin perustuvat WLTP-arvot.

Lue lisää: Mazda vihdoin pistokehybridinä – koeajo paljasti monta yllätystä

Heikoimmin päästötestissä selvisi BMW, joka tuotti ilmoitetun WLTP 36 g/km:n sijasta yli kolminkertaiset päästölukemat. Renaultissa luvatut 30g/km:n WLTP-päästöt ylittyivät 67 ja Peugeotissa (WLTP 33 g/km) 22 prosentilla.

Kun sama reitti ajettiin uudelleen lataamattomilla autoilla, kulutus ja päästöt nousivat jopa 5–7 kertaa suuremmiksi kuin valmistajien kuluttajille ja viranomaisille ilmoittamat WLTP-testisykliin perustuvat lukemat.

Lue lisää: Aito maasturi töpselivirralla, eli koeajossa Land Rover Defender P400e HSE

Grazin yliopisto suoritti vastaavan testin viimeksi vuonna 2020, jolloin testattujen BMW X5.n, Volvo XC60:n ja Mitsubishi Outlanderin todelliset päästöt ylittivät ilmoitetut järjestyksessä 28, 62 ja 89 prosentilla.

Tutkimusraportti suosittelee eurooppalaisille viranomaisille lataushybridiautojen päästöpohjainen verotuksen ja muun sääntelyn perustamista jatkossa autojen todellisiin, ei virallisiin eli WLTP-normin mukaisiin päästölukemiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?