Suomeen on ryhdytty tuomaan autoverottomia viiden ja kuuden hengen pakettiautoja

Uusi autoveropykälä mahdollistaa nyt takapenkillisten pakettiautojen kannattavan maahantuonnin.

Täyssähköiset N1-luokan ns. Crew Cab -miehistöohjaamomallit ovat tulleet hinnaltaan jälleen kilpailukykyisiksi.

8.2. 14:32

Peugeot on ottanut Suomen maahantuontiohjelmaansa viiden ja kuuden hengen autoverottomat tavara-autot, joissa on iso erillinen tavaratila sekä täysikokoinen kolmen hengen takapenkki.

Lue lisää: Yli tuhat firmaa ilmoitti Veholle harkitsevansa vakavasti ripeää siirtymää sähköautoihin – suurin osa halusi töpselipakun

Aiemmin Suomen autoverotussäännöt ovat rankaisseet vastaavia yli 1+2 -paikkaisia tavara-autoja henkilöauton autoverolla, mikä on kasvattanut kyseisten mallien hintaa jopa reilusti yli 10 000 eurolla ja tehnyt tuonnista kannattamatonta.

Täyssähköinen miehistöohjaamolla varustettu pakettiauto tarjoaa tilat viidelle ja silti myös ison erillisen tilan tavaroille.

Enää yli 1+2 -paikkaiset tavara-autot eivät kuitenkaan kärsi autoverosta, mikäli auton käyttövoimana on sähkö.

Hankintahinnan osalta uudet autoverosäännöt tarkoittavat sitä, että esimerkiksi Peugeotin tapauksessa takapenkillinen pakettiauto on enää vain reilut kolme tuhatta euroa vastaavaa takapenkitöntä kalliimpi.

Lue lisää: Sähkölläkö Suomi nyt kuljettaa? – Ilta-Sanomien koeajossa Toyota Proace EV

Suurin hyöty useampipaikkaisesta pakettiautosta syntyy, kun autolla on tarvetta kuljettaa kerralla useampia ihmisiä sekä esimerkiksi työkaluja tai muuta tavaraa vaikkapa työmaalle.

Tavaratila jakuu takapenkin alle, mikä mahdollistaa esimerkiksi tikkaiden tai parimetrisen lautatavaran kuljettamisen auton sisällä.

– Nyt ei tarvitse lähteä sekä pakettiautolla että henkilöautolla, vaan kaikki pääsevät perille samalla kyydillä. Esimerkiksi siivous- tai talotekniikka-alan firmat ovat e-Expert Crew Cabin potentiaalisia asiakkaita, kertoo Peugeotin hyötyajoneuvojen markkinointijohtaja Panu Lahtinen.

Lue lisää: Koeajossa täyssähköinen pakettiauto: päivä e-Ducaton ratissa sai testikuskin repimään pelihousunsa

Peugeot e-Expertin viisipaikkainen versio on kuusipaikkaista väljempi edestä eli varustettu niin sanotuilla kapteeninpenkeillä, mikä tuo mahdollisuuden kulkea eturiviltä takariville myös auton sisällä.

Takaistuimet eivät Peugeotissa ole väliaikaismallia, vaan sisältävät myös kolmipistevyöt ja ovat väliseinän ohella kiinteästi asennetut.

Dieselkäyttöisiä pakettiautoja ei edelleenkään juuri kannata rekisteröidä verosyistä virallisesti henkilöautoiksi. Autoverottomiksi muuttuneissa sähköpakuissa tilanne on kuitenkin jo täysin toinen.

Peugeot-takapenkkipakun tavaratila on kokonaisuudessaan neljän kuutiometrin kokoinen, ja sinne mahtuu esimerkiksi kaksi eurolavaa. Pitkille tavaroille on lattiatasolla vielä lisätilaa takaistuimien alla, mikä kasvattaa kuljetettavien esineiden maksimipituuden jopa 2,2 metriin.

Auton ajoakun koko on Peugeot Crew Cabin tapauksessa aina 75 kWh ja WLTP-mittaustavan mukaista toimintamatkaa on 330 kilometriä. Pikalaturilla e-Expertiä voi ladata enimmillään 100 kW:n teholla, minkä myötä akku latautuu 80 prosenttiin parhaimmillaan 45 minuutissa.

Lue lisää: Valtion autoverokertymä putosi merkittävästi – näin tuotot laskevat

Voimassa olevan lain mukaan täyssähköautot on siis tätä nykyä vapautettu autoverosta kokonaan, korimallista ja ajoneuvoluokasta enää millään tapaa riippumatta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?