Uuden auton ostanut ajoi 40 km, samalla luvatusta viiden vuoden takuusta katosi kahdeksan kuukautta

Uuden auton ostaja olettaa, että takuuaika alkaa siitä hetkestä, kun autosta tehdään kaupat. Nummelassa sijaitsevassa autoliikkeessä asioineella ei ole enää syytä olettaa niin.

Berlingossa piti olla viiden vuoden takuu, mutta oikea tieto takuun kestosta oli neljä vuotta ja neljä kuukautta. Kuva myynti-ilmoituksesta.

Uuden auton rattiin istahtanut hämmästyi ajettuaan 40 kilometriä, kun selvisi, että takuuaikaa olikin kulunut jo kahdeksan kuukautta.

Luvatusta viiden vuoden takuusta oli lyhyen ajomatkan aikana kulunut melkoinen siivu?

Ostaja teki kaupat elokuussa 2022. Kyse oli uudesta edellisen vuoden viimeisenä päivänä rekisteröidystä Citroën Berlingo van -pakettiautosta. Auto maksoi 33 400 euroa.

Kaupanteonhetkellä matkamittarin mukaan autolla oli ajettu 290 kilometriä.

Berlingon myynti-ilmoituksen tiedot eivät olleet kaikilta osin ajan tasalla.

Myynti-ilmoituksessa yritys kertoi auton olevan vuoden 2022 mallia ja siinä oli viiden vuoden tai 150 000 kilometrin takuu.

Tunnistetietojen mukaan takuu oli kuitenkin alkanut jo marraskuussa 2021.

Ostajalle tiedon merkitys selvisi kaksi päivää kaupanteon jälkeen, 40 ajokilometrin jälkeen.

Autossa ei ollut rekisterikilpiä, kun kuluttaja tutustui siihen. Myyjä oli tehnyt vähemmän miellyttävän tempun ostajalle jättämällä kertomatta takuuajan kahdeksan kuukauden kulumisesta ennen kaupan solmimista.

Myyjä oli tarjoutunut jatkamaan takuuta, mutta se edellytti korjausten tekemistä liikkeessä.

Kuluttaja harkitsi asiaa hetken ja hinnoitteli kokemansa vääryyden, koska oli mielestään saanut jotain muuta kuin mistä oli sovittu. Kuluttaja vaati myyjäliikkeeltä 2 500 euron hyvitystä korkoineen takuuaikaa koskeviin tietoihin vedoten.

Ostaja halusi saada myös kuluttajaviranomaisilta vastauksen siitä, mikä oli myyjän vastuu.

Myyjä kiisti kuluttajan vaatimuksen. Hänen mukaansa ennen kaupantekoa asiakkaalle oli kerrottu takuuta ja rekisteröintiä koskevat tiedot, ja että takuuaika alkoi juosta rekisteröintiajankohdasta lähtien.

Myyjän näkemys oli, ettei takuuajalla ole asiakkaan ymmärtämää merkitystä autoa vaihdettaessa.

Lue lisää: Arvokkaan Mersun turbo pamahti – saksaa osaamattoman myyjän takuulupaus meni puntariin

Lautakunta katsoi näytetyksi, että kuluttaja oli ostanut pakettiauton, jolla oli viiden vuoden tai 150 000 kilometrin takuu.

Lautakunnan näkemys oli, että kuluttajalle oli voinut perustellusti syntyä käsitys, jonka mukaan takuuaika alkaisi juosta kaupan solmimisesta.

Kuluttajan ei tarvitse välttämättä tietää autoliikkeiden käytännöstä aloittaa takuuaika rekisteröinnistä, mutta myyjän olisi tullut selvästi kertoa ostajalle, jos tarkoituksena oli sopia takuuajan alkamisesta jo ennen kaupantekoa, lautakunta valisti.

Lautakunnan mielestä myyjä hoiti asiansa vastoin kuluttajansuojalakia. Ratkaisun mukaan autoliikkeen on vastattava autossa ilmenevistä vioista siten, että takuuaika päättyy viiden vuoden kuluttua kaupanteosta.

Muuhun hyvitykseen kuluttajalla ei ollut oikeutta.

Lue lisää: Passatin ovenkahvassa alkoi kukkia ruoste – kuluttaja luuli kaivaneensa esiin voittavan takuupaperin

Lue lisää: Fordin moottori leikkasi kiinni – omistaja vetosi valmistusvikaan, vastapuoli listasi tyrmäävät faktat

Lue lisää: Autoliike yritti purkaa vaihdossa tulleen öljysyöppö-Audin kaupan – takakontista löytynyt uusi todistekaan ei auttanut

Lue lisää: Monen Transitin alla on alumiinivanne, joka voi lopettaa takuun – väärillä kiekoilla vuosia ajanut Kim varoittaa nyt muita

Korjattu klo 15.20 pääkuvan kuvatekstissä takuuajan kestoksi neljä vuotta ja neljä kuukautta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?