Putin hyväksyi Mercedes-Benzin hyvästit

Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi maanantaina Mercedes-Benzin paikallisen rahoituspalveluosaston myynnin venäläiselle autokauppiaalle Avtodomille.

Mercedes-Benz jättää viimeisiä hyvästejään Venäjällä kauppaamalla sikäläisiä omistuksiaan. Presidentti Putin allekirjoitti myyntipaperin. Arkistokuva.

6.2. 15:27

Mercedes-Benz keskeytti tuotannon Venäjän-tehtaallaan ja lopetti viennin maahan viime maaliskuussa. Lokakuussa yhtiö kertoi vetäytyvänsä kokonaan Venäjän markkinoilta myymällä osuutensa venäläisistä omaisuuksistaan paikallisille sijoittajille.

Mercedes-Benzin tavoin isot länsiyritykset ovat vetäytyneet Venäjältä sen jälkeen, kun Moskovan käskystä maa aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa viime helmikuussa.

Venäjän lain mukaan Putinin on hyväksyttävä osuuden myynti venäläisistä rahoitus- tai energiahankkeista, kun taas erillisen hallituksen valtuuskunnan hyväksyntä vaaditaan kauppoihin, joissa on mukana niin sanottujen "epäystävällisten" maiden yrityksiä, jotka ovat asettaneet pakotteita Venäjää vastaan.

Putin allekirjoitti maanantaina määräyksen Mercedes-Benz Bank Rusin (autonvalmistajan venäläisen finanssipalvelun) myymisestä premium-ajoneuvojen myyntiin erikoistuneelle Avtodomille.

Lue lisää: Putinille esiteltiin venäläisen sähköauton prototyyppi – sota­teollisuus­konserni aikoo valmistaa E-Nevaa Pietarissa

Avtodom sanoi nyt toivovansa saavansa erilliseltä hallituskomissiolta luvan helmikuun loppuun mennessä viimeistellä sopimukset kaikesta Mercedes-Benzin venäläisomaisuudesta, mukaan lukien Moskovan ulkopuolella sijaitseva tehdas, joka aiotaan palauttaa tuotantokäyttöön.

Kaupan ehtoja ei julkistettu. Useat länsimaiset yritykset myivät Venäjän toimintonsa symbolisilla summilla, kuten yhdellä ruplalla (0,01 dollarilla) tai eurolla (1,08 dollarilla), ja osa lisäsi takaisinostolausekkeita helpottaakseen mahdollista paluuta Venäjälle tulevaisuudessa.

Länsimaiset pakotteet iskivät voimakkaasti Venäjän autoteollisuuteen, joka on vahvasti riippuvainen länsimaisesta rahoituksesta ja maailmanlaajuisista toimitusketjuista. Autojen tuotanto putosi 67 prosenttia vuonna 2022 vain 450 000 henkilöautoon, mikä on alan huonoin tulos sitten Neuvostoliiton kaatumisen vuonna 1991.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?