IS:n tiedot: Suomeen tulossa uusi vakuutuspakko – koskee vähintään kymmeniätuhansia ajoneuvoja

Liikkumisvälineen paino ei ole aiemmin ollut liikennevakuuttamisvelvollisuuden kriteerinä. Nyt tilanteeseen on tulossa muutos.

Uudet liikennevakuutusmääräykset koskisivat arviolta kymmeniätuhansia sähkökäyttöisiä pienajoneuvoja. Yksistään vuokrattavia sähköpotkulautoja on Suomessa pitkälti toistakymmentä tuhatta.

7.2. 8:54

Liikennevakuutuslakiin ehdotetaan IS:n tietojen mukaan muutosta, jonka myötä esimerkiksi sähkömopoille, sähköskoottereille ja lasten minimönkijöille sekä minicrossipyörille olisi jatkossa otettava pakollinen liikennevakuutus.

Uusia liikennevakuutettavia laitteita olisivat myös erilaiset tavarankuljetusrobotit sekä useimmat sähköpotkulaudat.

Lue lisää: Liikenteestä poistetuilla autoilla jäätiin viime vuonna rysän päältä kiinni tuhansia kertoja – tällainen on rangaistus

Uuden vakuutusvelvoitteen määrääväksi tekijäksi olisi tulossa ajoneuvon paino.

Jos laitteen paino ylittäisi 25 kilogrammaa, olisi se liikennevakuutettava.

Lisäksi vakuutuspakon määritelmänä jatkuisi nykytapaan myös laitteen yli 25 km/h ylittävä rakenteellinen nopeus.

Määritelmän mukaan liikennevakuutuspakko ei kuitenkaan koskisi esimerkiksi polkupyörää, vaikka siinä olisi polkemista avustava sähkömoottori tai niin kutsuttu lähtöavustus.

Myös sähköpyörätuolit olisivat edelleen liikennevakuutuksesta vapautettuja.

Lue lisää: Miksi peräkärryssä pitää olla oma vakuutus?

Vakuutusyhtiöt ja Liikennevakuutuskeskus ovat tulkinneet tähän saakka liikennevakuutuslakia siten, että esimerkiksi sähköiset tasapainolaudat, sähköiset potkulaudat, yksipyöräiset itsestään tasapainottuvat laitteet, senioriskootterit sekä kevyet sähköavusteiset polkupyörät eivät ole tarvinneet liikennevakuutusta.

Jutusta poistettu virheellinen maininta kilowatin moottoritehosta. Kyseinen raja on tällä tietoa poistumassa eikä säilymässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?