Sähkö-Porschen akusto vaurioitui – vakuutusyhtiön mies kertoo, kuinka paljon lysti tuli lopulta maksamaan

Vaurio sähköauton akkukotelossa on jatkossa hylkäämisperuste katsastuksessa. Pahimmillaan auton ajokuntoon saattamisesta tulee kallis paukku.

Porsche Taycanin akuston vaihtaminen töineen tuli kalliiksi. Kuvituskuva.

3.2. 6:50

Jos akusto joudutaan vaihtamaan, kustannukset vaihtelevat kymmenistä tuhansista euroista jopa lähes uuden auton hankintahintaan.

– Akuston vaihdosta töineen on suurin maksamamme korvaus ollut yli 80 000 euroa. Tämä oli Porschen Taycan -sähköauto, Ifin ajoneuvovakuutusten tuotepäällikkö Peter Roselius kertoo.

Sähköautojen katsastusmääräys muuttui marraskuussa siten, että vaurio ajoakun koteloinnissa on hylkäämisperuste katsastuksessa. Tällaisia vaurioita voivat olla esimerkiksi selkeät painaumat auton pohjassa.

Ainakaan toistaiseksi katsastusmääräyksen muutos ei näy Ifin korvaushakemuksissa suurena kasvuna akkuvahinkojen osalta.

– Mitään piikkiä tämä ei ole synnyttänyt, Roselius sanoo Ifin tiedotteessa.

Samanlainen katsastusmääräys on myös sähköautovaltaisessa Norjassa, jossa Ifin kokemusten mukaan määräystä ei ole tulkittu kovin tiukasti. Lommo akkukotelossa ei automaattisesti tarkoita, että koko akusto on vaihdettava. Usein riittää korjaus, jolloin kustannukset ovat vaihtoa maltillisemmat.

If on vakuuttanut Pohjoismaissa jo yli 100 000 sähköautoa. Norjassa vastaava katsastusmääräys ei ole Ifin mukaan ole aiheuttanut korvaushakemusvyöryä.

Lue lisää: Autoliitto varoittaa: Sähköauto voi rikkoutua jäisessä sohjossa katsastuskelvottomaksi

Tulkinnoissa voi kuitenkin olla paikallista eroa.

– Meidän näkemyksemme mukaan Norjassa katsastusmääräystä ei ole tulkittu kovin tiukasti. Suomessa on vielä vähän auki, kuinka tiukka linja otetaan, Roselius sanoo.

Jos korvaushakemukset katsastusmääräyksen muuttumisen vuoksi lisääntyvät merkittävästi, se heijastuu sähköautojen vakuutusten hintoihin.

– Seuraamme kehitystä tarkasti. Hintavaikutusta voi tulla etenkin sellaisilla automalleilla, joiden akut osoittautuvat heikosti suojatuiksi ja kalliiksi korjata, Roselius toteaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?