Myyjä jäi odottamaan isoa rahatukkua matkailu­autostaan – sillä välin ajoneuvo kaupattiin pilkkahinnalla toisaalle

Lahtelaiselta autokauppiaalta huijattiin arvokas matkailuauto nelisen vuotta sitten. Huijaus toi kolmelle miehelle viime syksynä ehdolliset vankeustuomiot Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Tiistaina hovioikeus ei antanut tapaukselle jatkokäsittelylupaa.

Ilta-Sanomat kertoi matkailuautohuijauksesta ensi kerran marraskuussa 2022. Tiistaina hovioikeus antoi päätöksensä. Kuvituskuva.

31.1. 13:34

Kolmikko määrättiin yhteisvastuullisesti maksamaan autokauppiaalle 57  000 euron korvaukset tempustaan.

Huijauksen aktiivisena toimijana alkuvaiheessa oli 53-vuotias mies, jolla oli ennestään yli vuoden mittainen ehdollinen tuomio kärsittävänään. Hän valitti käräjäoikeuden ratkaisusta Itä-Suomen hovioikeuteen ja vaati syytteen kumoamista ja maksettavaksi määrättyjen korvausten sovittelemista.

Hovioikeus ei antanut jatkokäsittelylupaa, joten käräjäoikeuden tuomio jää pysyväksi. Yhteisvastuullisuus merkitsee sitä, että jos muilla tuomituilla ei ole varoja maksaa osuuttaan, joutuu mahdollisesti yksi kantamaan vastuun korvausten maksamisesta. Muut kaksi törkeästä petoksesta tuomittua eivät valittaneet käräjäoikeuden ratkaisusta.

Käräjäoikeudessa kaikki syytetyt kiistivät osuutensa rikokseen. Oikeus totesi miehet syyllisiksi matkailuauton huijaukseen, jonka miehet toteuttivat hyvällä supliikillaan ja jonka ansiosta heidän omat rahansa jäivät käyttämättä.

Kolmikko sai autokauppiaan ajamaan matkailuauton Härmän kylpylään, jossa kauppaa hierottiin. Kolmikosta kaksi jäi autokauppiaan kanssa neuvonpitoon. Heillä oli tiedossa asiakas, joka ostaisi auton saman tien.

Autokauppiaan piti ensin antaa auto miehille. Seuraavaksi mies saisi 57 000 euron käteisenä vielä saman päivän aikana. Kauppakirja tehtiin saman tien.

Kaksikko lähti auton kanssa asiakkaansa luo. He eivät reissulta palanneet koskaan.

Lahtelainen autojobbari jäi kylpylään odottelemaa luvattua setelinippua. Aikaa kului ja päivästä tuli pitkä. Autokauppias ei koskaan saanut rahojaan.

Vain muutama päivä kului ja arvokkaan matkailuauton omistajaksi tuli varsinaissuomalainen autoliike, joka maksoi siitä 35 000 euroa ja antoi vielä käytetyn Škodan vaihdossa. Myynnistä saadut rahat siirtyivät kolmikolle ja heidän lähipiirilleen.

Lue lisää: Asuntoauto poiki mojovan riidan – seinänaapuri yritti häätää ajoneuvon, mutta joutuikin itse maksamaan 28 000 euroa

Käräjäoikeus toteaa perusteluissaan autokauppiaan kertomuksen johdonmukaiseksi, ja todisteena oli kaupasta laadittu kauppakirja hintatietoineen. Kauppakirjan mukaan auto ostettiin kahden petokseen osallistuneen miehen firmalle, joka oli täysin varaton.

Oikeus katsoi, että jokaisella petokseen osallisella oli aktiivinen rooli jutussa. Miehet saivat petoksella huomattavaa hyötyä itselleen sekä aiheuttivat autokauppiaalle huomattavan vahingon.

Kolmikon on maksettava auton arvon lisäksi myös autokauppiaan oikeudenkäyntikulut, jotka ovat noin 9 200 euroa.

Hovioikeus antoi ratkaisun jutussa tiistaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?