Onko autoalalla enemmänkin kartelleja? Kilpailu- ja kuluttajavirasto pyytää vihjeitä

Yhä useampi kartelli jää kiinni uusien menetelmien avulla.

Auto- ja liikennealalta on vuosien varrella paljastunut muun muassa autokoulu- ja asvalttikartelli. Mahdollista on, että kartelleja löytyy vielä lisääkin.

31.1. 12:48

Kilpailu- ja kuluttajavirasto kertoo ottaneensa äyttöön uusia keinoja kartellien paljastamiseksi.

Kyseisiä menetelmiä on testattu esimerkiksi 1990- ja 2000-luvun alun jo selvinneiden asfalttikartellitapausten materiaaleilla ja tulokset osoittavat, että asvalttikartelli olisi uusilla laskentakeinoilla kärähtänyt jo tietokoneen ruudulla.

Lue lisää: Tuulilaseja koskevia katsastusmääräyksiä on tarkennettu – tämä kaikki johtaa nyt korjauskehotukseen

–Tilastollisten menetelmien hyödyntäminen olisi tutkimuksemme perusteella paljastanut asfalttikartellin jo aikaisemmin ja siitä aiheutuneet haitat olisivat olleet pienemmät, kertoo KKV:n tutkimusohjaaja Riku Buri.

Suomessa on viime vuosina paljastunut kartelleja esimerkiksi linja-autoliikenteessä ja autokoulumarkkinalla.

Lue lisää: Näin paljon korvattiin turhasta ajosta Helsinkiin ja takaisin – Hyundai Trajetin avain­korjauksesta jäi suuhun hapan maku

Myös muiden maiden kilpailuviranomaiset ovat viime vuosina ottaneet käyttöön tilastollisia menetelmiä kartellien etsinnässä. KKV kertoo, että aineistojen seulontaa tehdään erilaisilla toisiaan täydentävillä menetelmillä, mikä lisää kartellin kiinnijäämisen todennäköisyyttä.

Uusia tilastollisia menetelmiä aiotaan käyttää ainakin aluksi erityisesti julkisiin hankintoihin.

KKV:n mukaan kartellit ovat verrattavissa talousrikollisuuteen ja ne aiheuttavat taloudellista vahinkoa kuluttajille, veronmaksajille, markkinoille sekä koko yhteiskunnalle.

Lue lisää: Sähköskootterin akku väsähti nopeasti – kulki mainostetun 100 km:n sijasta lopulta vain 5 km!

Kansainvälisissä tutkimuksissa, joissa on käsitelty useiden satojen kartellien hintavaikutuksia, kartellien on arvioitu johtavan keskimäärin 15–30 prosenttia perustilannetta korkeampiin hintoihin.

KKV:n sivuilla on myös vihjelomake, jonka kautta voi lähettää tietoja esimerkiksi kilpailevien yrityksien keskenään sopimista hinnoista tai markkinoiden jakamisesta laittomilla tavoilla.

Vihjeitä otetaan lomakkeen kautta vastaan myös nimettöminä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?