Kannattaisiko myös polttomoottori­autoilijan kannattaa sähköautoja? Autoala nostaa esiin hyvän syyn

Vaikka kasvuprosentit ovatkin komeat, sähköautojen kokonaismäärä autokannassa kasvaa yhä hitaasti.

Autokannan nykyisellä uusiutumisvauhdilla Suomen asettamat liikenteen päästövähennystavoitteet jäävät saavuttamatta.

1.2. 7:00

Esimerkiksi sosiaalista mediaa lueskelemalla selviää nopeasti, että sähköautot herättävät monessa polttomoottoriautoilijassa yhä suurta vastustusta. Selväksi käy, että useiden kommentoijien ja kirjoittajien mielestä sähköautoissa ei ole mitään hyvää – ainakaan heille, jotka aikovat ajaa bensiini- ja dieselautoilla vielä pitkään.

Autoalan tiedotuskeskuksen lähettämän mediatiedotteen mukaan asia ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertainen.

Lue lisää: Näin Suomi sijoittuu tuoreessa sähköauto­vertailussa

Jos sähköautoja olisi enemmän, valtiolliset ilmastotavoitepaineet bensiinin ja dieselin päästöpohjaiseen hinnannostoon pienenisivät.

”Nopeampi sähköistyminen vähentää polttoaineiden hintapainetta, koska tällöin päästötavoitteita ei tarvitse täyttää yksinomaan uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoitteella, joka kiristää pumppuhintoja”, Autoalan tuore tiedote summaa.

Autokannan nykyisellä uusiutumisvauhdilla Suomen asettamat liikenteen päästövähennystavoitteet jäävät saavuttamatta.

Lue lisää: Tilasto: Tämän autoluokan myynti Ukrainassa räjähti, kun Venäjä hyökkäsi

– Taantuman aiheuttama kysynnän aleneminen jarruttaa autokannan uusiutumista. Autokannan kiertoa ja liikenteen päästöjen vähentämistä voitaisiin nopeuttaa muun muassa sähköautojen hankintatuilla ja kierrätyspalkkioilla, tiedotteen taustavaikuttajiin kuuluva toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä kertoo.

Täyssähköautojen osuus kasvoi viime vuonna noin 18 prosenttiin rekisteröinneistä. Suomen autokannassa oli vuoden 2022 lopussa noin 45 000 täyssähköautoa ja noin 105 000 ladattavaa hybridiä.

Lue lisää: Nettiauto kertoo autokaupassa tapahtuneesta selvästä suunnanmuutoksesta

Kyseiset määrät eivät ole kovin suuria, jos ne rinnastaa vuoden 2022 lopussa Suomessa liikennekäytössä olleiden henkilöautojen yli 2,74 miljoonan kappaleen kokonaismäärään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?