Liikennevakuutuslaki menossa uusiksi – muutoksia tulossa esimerkiksi suljetun alueen sääntöön

Uudet liikennevakuuttamiseen liittyvät lait on tarkoitus saada voimaan vuoden 2023 lopulla.

Lakisääteinen liikennevakuutus korvaa lähtökohtaisesti liikennevahingossa aiheutuneet henkilövahingot sekä ulkopuolisille aiheutuneet omaisuusvahingot.

30.1. 13:12

Liikennevakuutuslakia, Liikennevakuutuskeskuksesta annettua lakia ja vakuutusyhtiölakia aiotaan muuttaa, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö.

Liikennevakuutuslain osalta esimerkiksi ajoneuvon määritelmää muutettaisiin siten, että jatkossa hitaat tai kevyet ajoneuvot eivät kuuluisi ajoneuvon määritelmän piiriin.

Lue lisää: Onko auton liikenne­vakuutus voimassa Venäjällä tai Ukrainassa? Tällainen on vastaus

Lisäksi toisesta ETA-maasta tuotavan ajoneuvon vakuuttamisvelvollisuutta tarkennettaisiin EU:n liikennevakuutusdirektiivin säännöksiä vastaavasti.

Esityksen mukaan liikennevakuutuksen vahinkohistoriatieto olisi jatkossa annettava yhdenmukaisella vakuutus- ja vahinkohistoriatodistuslomakkeella ja liikennevakuutuslakiin lisättäisiin säännös, jolla tarkennettaisiin vastuunjakoa ajoneuvoyhdistelmien aiheuttamista vahingoista.

Lue lisää: ETA-maat ja Sveitsi irti­sanoivat Venäjän ja Valko-Venäjän Green Card -sopimukset

Esityksen mukaan liikennevakuutuslakiin lisättäisiin muun muassa säännökset vahingon korvaamisesta vakuutusyhtiön joutuessa maksukyvyttömäksi. Esityksen mukaan vahinkoa kärsinyt, jonka asuinpaikka on Suomessa, voi esittää korvausvaatimuksen Liikennevakuutuskeskukselle, jos korvausvastuussa oleva vakuutusyhtiö on maksukyvytön.

Liikennevakuutuslakiin lisättäisiin lisäksi säännös, jonka mukaan kilpailuun tai lajiharjoitteluun osallistuneelle ajoneuvon kuljettajalle itselleen aiheutuneita henkilövahinkoja ei korvattaisi kyseisen ajoneuvon vakuutuksesta.

Lisäksi ”eräiden kaivamisesta aiheutuneiden omaisuusvahinkojen” korvattavuutta liikennevakuutuksesta rajoitettaisiin.

Lue lisää: Moottori-lehden selvitys osoitti: Moottoripyörän vakuutus kannattaa todella kilpailuttaa

Toisaalta taas liikennevakuutuslain soveltamisalaa ehdotetaan laajennettavaksi siten, että liikennevakuutuslain kilpailuja koskenut eristetyn alueen rajaus poistettaisiin.

Työryhmän juuri lausunnoille lähtenyt mietintö lakimuutosten sisällöstä on yksimielinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?