Valtio jakaa yllättäen ennätyspaljon korjausrahaa – tieyhdistyksessä repesi heti lottovoittotason riemu

Valtion budjetissa on nyt ennätyspaljon yksityisteihin korvamerkittyä peruskorjausrahaa. Lisäksi avustusprosentteja on nostettu roimasti.

Yksityisteille eli käytännössä tiekunnille on nyt jaossa ennätyssuuri, kaikkiaan jopa noin 67 miljoonan euron avustusraha.

27.1. 15:36

Yksityisteiden korjausavustuksista kuuluu poikkeuksellisen hyviä uutisia, sillä liikenneministeriö on vahvistanut avustusprosentteihin roiman nousun, kertoo Suomen tieyhdistys ry.

Yleinen avustusprosentti on nimittäin noussut 50 prosentista peräti 70 %:iin, joten tieosakkaiden omarahoitusosuus on enää vain 30 %.

Moni kunta avustaa vielä siinäkin.

Lue lisää: Pinnoitettujen maanteiden muuttaminen sorateiksi jatkuu – näin ELY-keskus perustelee

Lisäksi jakamatta jääneistä kolmen viime vuoden avustusrahoista on nyt koottu jaettavaksi ennätyspotti, eli kaikkiaan tarjolla on vuoden 2023 määrärahaa 23 miljoonaa euroa ja lisäksi vielä 44 miljoonaa euroa aiemmilta vuosilta myöntämättä jäänyttä rahaa päälle.

– Tarjolla oleva avustuspotti on todella merkittävä kädenojennus tiekuntia kohtaan, hehkuttaa tieyhdistyksen Simo Takalammi .

Riemu yhdistyksessä on suorastaan käsinkosketeltava, mutta korjattavaakin tieverkolla toisaalta riittää.

– Yksityisteillä on paljon korjausvelkaa, joka kannattaa hoitaa nyt kuntoon.

Lue lisää: Oy Teboil Ab kehottaa asiakkaitaan hakemaan Ukrainan sotaan liittyvää polttoainetukea

Korotettu avustus on tarjolla kolmen vuoden ajan, minkä myötä tiekuntien on Takalammen mukaan syytä pikaisesti kartoittaa tiensä kunto ja ryhtyä suunnittelemaan peruskorjausta.

– Tarjous on hyvä ja siihen kannattaa ehdottomasti tarttua, mikäli tiekunnassa on peruskorjattavaa. Harvassa sellaiset tiekunnat ovat, joissa ei olisi jonkinlaista korjausvelkaa esimerkiksi ojien perkauksen ja kuivatuksen parantamisen suhteen.

Lue lisää: Sähköauton hankintatukea vielä noin 700 autoon

Suomen Tieyhdistys järjestää yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa kevättalvella perinteisen yksityistiepäiväkiertueen 13 paikkakunnalla.

Kiertueella käydään läpi ajankohtaisia yksityistieaiheita liittyen perusparantamiseen ja sen rahoittamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?