Autoteollisuuden entinen voimanpesä hurjassa syöksyssä

Ison-Britannian autoteollisuus on uhan alla, brittilehti Economist kirjoittaa.

Sunderlandissa sijaitseva Nissanin tuotantolinja on yksi englantilaisen autoteollisuuden merkittävistä palasista. Siellä koottu Nissan Qashqai oli viime vuonna Britannian myydyin automalli.

28.1. 14:45

Iso-Britannia valmisti 1950-luvulla enemmän autoja kuin mikään muu maa Yhdysvallat pois lukien. 1970-luvulla teollisuus oli lähellä romahdusta. Kuusi vuotta sitten teollisuudenala kehräsi kuin Rolls-Royce: 1,7 miljoonaa autoa rullasi tuotantolinjoilta vuonna 2016. Siitä lähtien koronapandemia, Brexit ja nopea siirtyminen sähkökäyttöisiin autoihin ovat saaneet brittiläisen autoteollisuuden näyttämään Morris Marinalta, Economist kirjoittaa.

Melkoinen vuoristorata-ajelu!

Iso-Britannia on pudonnut sijalta 13 autoteollisuuden liigataulukossa viiden vuoden aikana sijalle 18: vain 775 014 autoa lähti brittiläisiltä tehtaista vuonna 2022, mikä on huonoin vuosi sitten vuoden 1956.

Isossa-Britanniassa valmistettujen uusien autojen määrä on laskenut alimmilleen 66 vuoteen. Samalla yritykset varoittavat, että maa ei tee tarpeeksi houkutellakseen valmistajia maahan, BBC uutisoi.

Lue lisää: Rikkaat ostivat kilvan ns. ökyautoja –  tulos todella näkyi kahden valmistajan kassassa

Koronapandemian aiheuttama kamppailu komponenteista ja akuutti puolijohdepula ovat iskeneet alaan maailmanlaajuisesti, eikä Iso-Britanniakaan ole välttynyt tehtaiden sulkemisilta.

Valmistajat sanovat, että koronapandemiaa edeltävälle tasolle pääseminen vaatisi suuria investointeja ja uusien autonvalmistajien tuloa Isoon-Britanniaan.

Samaan aikaan Yhdysvalloissa hallitus aikoo tarjota miljardien tukia autonvalmistajille, jotka luovat sähköajoneuvojen toimitusketjuja Amerikassa, mikä on osaltaan omiaan pitämään investoinnit kaukana saarivaltakunnasta.

Lue lisää: Rolls-Roycen tekijöille huima palkanlisä

Lue lisää: Mullistava keksintö? Viskin mäskistä kehitetään autoihin polttoainetta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?