Iso-Britannia valmisti 1950-luvulla enemmän autoja kuin mikään muu maa Yhdysvallat pois lukien. 1970-luvulla teollisuus oli lähellä romahdusta. Kuusi vuotta sitten teollisuudenala kehräsi kuin Rolls-Royce: 1,7 miljoonaa autoa rullasi tuotantolinjoilta vuonna 2016. Siitä lähtien koronapandemia, Brexit ja nopea siirtyminen sähkökäyttöisiin autoihin ovat saaneet brittiläisen autoteollisuuden näyttämään Morris Marinalta, Economist kirjoittaa.
Melkoinen vuoristorata-ajelu!
Iso-Britannia on pudonnut sijalta 13 autoteollisuuden liigataulukossa viiden vuoden aikana sijalle 18: vain 775 014 autoa lähti brittiläisiltä tehtaista vuonna 2022, mikä on huonoin vuosi sitten vuoden 1956.
Isossa-Britanniassa valmistettujen uusien autojen määrä on laskenut alimmilleen 66 vuoteen. Samalla yritykset varoittavat, että maa ei tee tarpeeksi houkutellakseen valmistajia maahan, BBC uutisoi.
Lue lisää: Rikkaat ostivat kilvan ns. ökyautoja – tulos todella näkyi kahden valmistajan kassassa
Koronapandemian aiheuttama kamppailu komponenteista ja akuutti puolijohdepula ovat iskeneet alaan maailmanlaajuisesti, eikä Iso-Britanniakaan ole välttynyt tehtaiden sulkemisilta.
Valmistajat sanovat, että koronapandemiaa edeltävälle tasolle pääseminen vaatisi suuria investointeja ja uusien autonvalmistajien tuloa Isoon-Britanniaan.
Samaan aikaan Yhdysvalloissa hallitus aikoo tarjota miljardien tukia autonvalmistajille, jotka luovat sähköajoneuvojen toimitusketjuja Amerikassa, mikä on osaltaan omiaan pitämään investoinnit kaukana saarivaltakunnasta.
Lue lisää: Rolls-Roycen tekijöille huima palkanlisä
Lue lisää: Mullistava keksintö? Viskin mäskistä kehitetään autoihin polttoainetta